Scapă de aceste 3 iluzii până la 25 de ani – doar așa vei deveni arhitectul propriului destin

E important să fim conștienți de propriul nostru destin. Dar uneori poate fi complicat să o facem… Acest articol scurt te va îndruma, cât se poate de corect, în acest sens!

Cum să nu mai fii sclavul unor iluzii? Cum ne afectează iluziile viața?

Ca să obții răspuns la aceste întrebări, trebuie să cunoști mai întâi câteva noțiuni de bază și anume: stres traumatic, agresor, iluzie și infantilitate.

Stresul traumatic este analog durerii pe care o simțim atunci când un agresor ne provoacă anumite răni. Consecințele stresului traumatic sunt emoțiile negative din cauza conștientizării realității. Persoana manifestă furie, tristețe, frică și teroare.

Agresorul, în acest context, poate fi atât o persoană care a manifestat violență, cât și unele circumstanțe nefavorabile. De exemplu moartea unei persoane dragi, un accident, infidelitatea partenerului, divorțul sau despărțirea. În astfel de situații ne dăm seama cât de vulnerabile suntem ca ființe umane. Dar cel mai important lucru sunt concluziile pe care le face omul după astfel de întâmplări.

Agresorul distruge iluziile și rănește psihologic persoana. În această situație, individul fie trece la o nouă etapă a dezvoltării, fie înlocuiește vechile iluzii cu altele.

Iluzia este un mecanism de apărare infantil, util unui copil, dar dăunător unui matur.

Infantilitatea este refuzul de a te maturiza și a percepe lumea în conformitate cu realitatea. O persoană infantilă tratează viața prin prisma dorințelor, scopurilor și voinței sale.

Pentru o persoană poate fi traumatic să își distrugă iluziile, dar este foarte important să revizuim următoarele trei iluzii:

Iluzia nemuririi se manifestă în următoarele convingeri: ”Cu mine nu poate să se întâmple nimic”, ”Alții pot să moară, eu însă nu o să mor niciodată”.

Aproximativ la vârsta de 3-4 ani copilul începe să aibă un interes aparte față de moarte. El este curios dacă părinții sau alte persoane dragi lui vor muri. El vrea să știe ce se întâmplă după moarte. Va muri și el cândva?

În acest caz este foarte  important să îi explici copilul conceptul de moarte, în așa mod ca să înțeleagă și el. Astfel copilul va depăși frica față de aceasta. Dar la maturitate trebuie să îți revizuiești cunoștințele despre moarte și să accepți dura realitate. Trebuie să înțelegi – dacă ești bolnav, trebuie să te tratezi, nu să ignori simptomele. Să înțelegi că în timp îmbătrânești și lucrurile încep să își piardă sensul pentru tine. Trebuie să trăiești în așa mod, ca atunci când privești în urmă să fii mulțumit de ceea ce ai făcut, nu dezamăgit.

Alcoolismul, dependența de droguri, relațiile amoroase multiple și sporturile extreme sunt o tentativă de a face față fricii de moarte. În acest mod ne simțim de parcă am controla moartea. Dar aceste lucruri au de cele mai dese ori rezultate tragice.

Trebuie să conștientizăm că sunt circumstanțe pe care nu putem să le influențăm, dar atunci când ai o problemă trebuie să acționezi pentru a găsi soluția.

Iluzia dreptății seamănă cu o poveste pentru copii, unde binele întotdeauna învinge răul. Unde eroul principal este răbdător, curajos și mărinimos. Unde fiecare în final obține recompensă pe merit.

Realitatea este alta. Nu contează dacă vei dori doar bine umanității și vei urma toate sfaturile părinților, oricum cu tine se vor întâmpla atât lucruri bune, cât și rele.

Tu nu poți controla binele din viața ta prin acțiuni de filantropie sau altruism. Lucrurile bune și rele se întâmplă cu tine nu ca rezultat al lucrurilor bune sau rele pe care le-ai făcut tu.

Tu acționezi într-un anumit mod pentru a-ți rămâne fidel imaginii de sine, a ceea ce ești tu, dar acest lucru nu garantează un rezultat pe care ți-l dorești.

Pentru un copil este dificil să conștientizeze această idee, pentru că ea devalorizează tot efortul pe care îl depui într-o direcție.

Iluzia simplității lumii. Există persoane care spun: ”Totul în viață e simplu. Există bine și rău”. Dar adevărul că binele pur nu există. Doar perfecționiștii cred în el.

Într-o lume unde există doar bine sau rău, nu există emoții sau sentimente la întreaga sa intensitate. Trebuie să fii flexibil în viziunile și ideile tale. Să poți să adopți punctul de vedere a altei persoane. Să încetezi să împarți viața numai în bine și rău.

Cu cât te maturizezi mai mult, cu atât devii tot mai de acord cu fraza: ”În viață totul este foarte complicat: cu cât trăiesc mai mult, cu atât înțeleg mai puțin”.