Șase tipuri de prieteni falși, care ne ruinează viața fără să ne dăm seama

Deseori se întâmplă să ne deschidem sufletul unor oameni care par a fi speciali la prima vedere. Întâi avem încredere în ei, apoi suferim. Le confesăm toate durerile și momentele de fericire pe care le-am trăit, ca până la urmă să fim folosiți, umiliți și trădați.

Pentru a ne învăța să evităm acest gen de persoane, venim cu câteva tipuri de prieteni toxici care trebuie excluși din viața noastră.

Lingușitorul

Din păcate, suntem predispuși să avem mai multă încredere în oamenii care ne fac complimente, ne laudă și ne vorbesc necontenit despre admirația pe care o trăiesc față de noi. În astfel de momente, trebuie să ne întrebăm pe noi înșine care este scopul acestei persoane, în raport cu personalitatea noastră.

Adevărul e că aceste peroane false pot fi ușor depistate, pentru că de obicei ele se comportă foarte nefiresc.

Manipulatorul

Manipulatorul este unul dintre cei mai periculoși ”prieteni” pe care i-am putea avea. Activitatea acestuia începe în momentul în care el a câștigat încrederea și prietenia ta.

Odată ce deveniți, cu adevărat apropiați, tu devii o piesă de șah în mâinile lui. De aceea, fii atent în ceea ce privește încrederea într-o altă persoană.

Alpinistul social

Acest gen de persoane sunt, în mod constant, în căutarea unor amici, prieteni care s-ar distinge printr-un statut social impresionant, printr-o situație financiară bună sau printr-o popularitate socială utilă.

Ei, ca și manipulatorii de fapt, văd în noi un simplu instrument de ascensiune pe scară socială. Ei nu se atașează afectiv de nimeni și de nimic. Ei sunt gata să calce în picioare pe oricine le-ar sta în cale.

Imitatorul 

Imitatorul este ”prietenul” care tinde să devină o copie exactă a personalității tale. Pe de o parte, există și ceva naiv, aproape infantil într-o astfel de persoană. Dar până la urmă ne dăm seama că ea este doar o reflecție strâmbă a oglinzii. Este doar o plagiere constantă și o figură plată, lipsită de propria personalitate. Alături de o astfel de persoană e imposibil să te dezvolți sau să progresezi.

Prefăcătorul

Prefăcătorul e ușor depistabil, datorită oscilației sale psihologice constante. El e drăguț și politicos acum, dar exact peste un minut devine distant sau chiar agresiv. El e amabil și plăcut atunci când are nevoie de tine, dar uită de orice gen de prietenie în momentul în care tu ai nevoie de el. Cel puțin e bine că perfidia acestor persoane e aproape evidentă și ne permite să ne distanțăm foarte rapid.

Rivalul

Acest tip de prieten e cel mai toxic dintre toți. El poate fi un bun susținător și o persoană care, într-adevăr, ține la noi. Problema e că dacă el vede vreo posibilitate să ne înjosească foarte subtil capacitatea intelectuală sau aspectul fizic, indiferent de faptul că suntem în doi sau într-o companie, deja nu mai poate fi numit un prieten adevărat.

Rivalul e foarte periculos. El ne dezvoltă, treptat, o serie amplă de complexe și o atitudine pesimistă gravă, față de propria noastră personalitate. De aceea, e foarte important să ne distanțăm cât mai rapid de o astfel de persoană, odată ce am observat unele indicii comportamentale, similare cu cele enumerate mai sus.

Sursa :