Șase reguli care îți vor schimba viața, spuse de psihologul Mihail Labkovsky după 30 de ani de practică

Aceste șase reguli sunt rezultatul a 30 de ani de practică, concluzii trase din propriile observații și din cele ale pacienților. Ca și alți psihologi, mi-am ales această profesie pentru a-mi rezolva propriile probleme. Și am reușit!

Am analizat acțiunile unei persoane cu probleme și a unei persoane cu psihic sănătos. Îmi era interesant nu doar să știu ce se întâmplă în capul lor, ci cum se manifestă în viața reală, ce acțiuni și ce stil de viață adoptă.
Rezultatul acestor observații s-au dovedit a fi șase reguli după care am început să-mi trăiesc viața.

La prima vedere, sunt reguli foarte simple:

1. Fă doar ceea ce-ți dorești.
2. Nu fă ceva dacă ai chef să faci.
3. Spune imediat ce nu-ți place.
4. Nu răspunde când nu ești întrebat.
5. Răspunde strict la întrebare.
6. În timpul certurilor vorbește doar despre tine.

Pentru unele persoane, îndeplinirea acestor reguli pare ireală, de neconceput. Iar pentru altcineva, e un mod atât de natural de a-și trăi viața. Și știi cine sunt ei? Oamenii liniștiți, independenți, cu respect de sine, stabili psihic și care se iubesc pe ei înșiși.

De unde se iau oamenii nevrotici? Din copilărie, din momentul în care ne ciocnim într-una cu aceleași situații iritante. Astfel, psihicul copilului dezvoltă reacții stereotipice. De exemplu, înjurăturile, strigătele constante venite din partea părinților, nasc frici și stări deprimante în comportamentul copilului. Comportamentul se dezvoltă și creează reacții. Iritație-reacție; iritație – reacție. Anii trec, iar în creier se formează conexiuni și reflexe nervoase care îl determină să reacționeze într-un anumit fel, la oricare stimul similar.

Pentru a ajuta o persoană să depășească temerile, anxietățile, incertitudinile, este necesar ca acest cerc vicios să fie distrus prin noi legături și o nouă ordine a acțiunilor. Există o singură modalitate de a face acest lucru: folosind acțiuni neobișnuite pentru cei nevrotici.

Aceștia trebuie să acționeze în mod diferit, să-și rupă stereotipurile comportamentale. Când există anumite norme care reglementează în mod clar comportamentul, schimbarea se produce mai ușor.

Aceste șase reguli, instruiesc în mod clar cum să acționezi în fiecare situație specifică. Suntem învățați ca atunci când luăm o decizie să luăm în considerare orice, mai puțin propriile dorințe. Și este un lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul.

Schimbarea stilului comportamental de la un nevrotic anxios la unul sănătos, poate duce la pierderea unor oameni și bani. De exemplu, dacă îi vei spune celei mai bune prietene că nu-ți place modul în care flirtează cu soțul tău, cu siguranță nu va mai lua legătura cu tine.

Trebuie să fii pregătit pentru orice, chiar și pentru schimbările pozitive, cum ar fi noi prieteni, noi proiecte, noi surse de venit.