Șapte sfaturi impresionante de la cel mai bogat om din istorie!

Jakob Fugger cel Bogat a fost un prosper comerciant al Germaniei în secolul al XVI-lea, bancher, cel mai bogat membru al familiei Fugger (o familie de bogatași a cărei istorie se întinde de la jumătatea secolului al XIV-lea până pe la jumătatea secolului al XVI-lea).

A fost considerat cel mai bogat om al timpului său. Ajunge chiar să finanțeze campania militară a împăratului Maximilian I în Italia și să-l împrumute pe Carol Quintul.

Primii ani de pregătire în domeniul comercial i-a petrecut în Italia. În Veneția învață contabilitatea (celebra “metodă italiană”).

Iată câteva sfaturi ale lui Jakob Fugger cel Bogat:

Investeşte atunci când alţii nu riscă. Fugger a făcut 2 investiţii majore, care i-au garantat o avere grandioasă.

Fugger făcea comerţ cu mai multe ţări, mai bine zis cu mai mulţi regi. Această strategie i-a permis să acţioneze într-un spaţiu fără concurenţi.

Fii de neînlocuit. Ideea e că multe interprinderi acţionează la nivel mult prea larg. Fugger înţelegea perfect condiţiile sociale şi politice ale momentului. El era indispensabil. Era unicul comerciant care putea oferi sume gigantice în orice moment.

Clineţilor nu le plăcea însuşi Fugger, ci opţiunile pe care el le oferea.

Deţine informaţie. Fugger înţelegea cât de important e să deţii fapte reale, informaţie veridică. El a format prima interprindere de ştiri din lume şi o folosea în scopuri comerciale.

Prieteneşte cu cifrele. Contabilitatea dublă a apărut în Italia, dar Fugger e unul dintre primii care a pus-o în practică la nord de Alpi.

Primeşte studii cuvenite. Fugger a învăţat câţiva ani la Veneţia, capitala comerţului la timpul său. El a căpătat cunoştinţe, experienţă şi legături necesare în viitor.

Gândeşte rece. Când Fugger a fost nevoit să întoarcă Papei o sumă enormă, acesta nu avea banii la îndemână întrucât erau investiţi într-un proiect de proporţii gigantice. Dar în loc să facă economii, Fugger a început să cheltuie banii mult mai rapid, pentru a crea iluzia că îi deţine. Acest lucru l-a ajutat să câştige timp pentru a obţine banii necesari pentru Papă.

Întoarce datoria societăţii. Fugger a rămas în istorie în calitate de fondator al cartierului Fuggerai, primul proiect cu locuinţe accesibile din lume. El credea că fiecare om care lucrează, merită să aibă un acoperiş deasupra. Pentru arenda în cartierul său el cerea o pătrime din preţul obişnuit.

Acest cartier mai este funcţional şi astăzi, el este activ atât din punct de vedere locativ, cât şi din punct de vedere turistic.

Sursa :