Sănătatea emoțională – premisa unei vieţi fericite. Sfaturile unui psihoterapeut!

Chiar şi acum 15 ani , foarte puţini cunoşteau concepţia de sănătate emoţională. În secolul XXI însă, acest termen este recunoscut, definit şi aplicat foarte activ nu doar în psihologie, ci şi în toate sferele sociale.

Ce înseamnă, totuşi, sănătatea emoţională?

Sănătatea emoțională este ceva mai mult decât absența unor tulburări psihice. Aceasta este o bunăstare spirituală, prin care individul îşi poate realiza potențialul, poate face față stresului şi poate lucra productiv, pentru a contribui la dezvoltarea personală şi a comunităţii din care face parte.

Ce măsuri am putea lua pentru a ne ,,antrena“ şi a ne îmbunătăţi starea emoţională? Cred că v-aţi bucura să ştiţi că există o serie de paşi, uşor-realizabili şi accesibili tuturor, care vă vor ajuta să simţiţi un progres emoţional considerabil.

Ţineţi cont de sănătatea fizică

Capacitatea de a îndura disconfortul este o abilitate foarte valoroasă. Dar nu trebuie să uitaţi de nevoile organismului. Asigurați-vă că aveți suficient somn calitativ. Alimentaţi-vă corect, aceasta vă va asigura organismul cu putere și energie.

Ocupaţi-vă cu sportul în mod regulat. În afară de îmbunătățirea sănătăţii fizice, exerciţiile mai ajută şi la prevenirea, şi chiar vindecarea parţială a depresiei. Nu este neapărat să vă înregistraţi la o sală de sport, întrucât mersul pe jos și exercițiile fizice sunt o alternativă foarte bună.

Faceţi-o cu o atitudine corectă. Scăpaţi de obiceiurile proaste. Țigările și alcoolul au un efect nociv, atât asupra sănătăţii fizice, cât și a stării emoționale. Abuzul de droguri, deasemenea, provoacă o multitudine de daune pentru sănătate. Aruncaţi toate aceste generatoare a pseudofericirii!

Plimbaţi-vă la aer curat și absorbiţi lumina solară. Lumina soarelui ajută organismul la reglementarea și stimularea progresivă a sistemelor de organe.

Învăţaţi să vă citiţi propriile emoţii

Emoțiile ne fac viața mai colorată. În acest sens, emoțiile scurte ne afectează superficial, pe când emoțiile lungi, compun starea noastră de spirit.

Capacitatea de a ne înțelege sentimentele și de a vorbi despre ele, previne apariţia bolilor psiho-somatice. Emoțiile plăcute, de obicei, nu te deranjează, deși, chiar şi ele, ne pot lipsi de somn. Suntem, cel mai des, preocupaţi de emoții neplăcute.

Avem o tendinţă constantă, să scăpăm de ele. În același timp, avem o mare nevoie de ele, întrucât, ele ne ajută să înțelegem semnificația evenimentelor şi valorilor, care ne definesc viaţa. În acelaşi timp, emoțiile neplăcute ne forțează să întreprindem ceva, pentru a schimba situația în bine.

Astfel, ne dăm seama că schimbarea negativă a stării noastre de spirit, este un indicator foarte sugestiv al lipsei de control asupra unei anumite situaţii. Noi alegem dacă suntem sclavii sau stăpânii propriei sănătăţi morale.

Dezvoltaţi-vă profesional

Parazitismul degradează sănătatea emoţională. Găsiți o activitate pe care să fiţi capabili să o efectuaţi suficient de bine, pentru a o transforma într-o muncă regulată. Aici, nu contează atât de mult, partea financiară, ceea ce are o valoare substanţială, este, defapt, cât de multă bucurie şi satisfacţie veţi primi.

Tindeţi spre atingerea altitudinilor şi deveniţi experți în domeniul ales. Cariera aleasă, nu este doar o resursă financiară, ci şi o premisă a sănătăţii emoţionale de înaltă calitate.

Propune-ţi propriul ajutor altora, din intenţii altruiste

Pur și simplu faceți un bine și „aruncați-l în apă“. Nu așteptați nimic în schimb. Pe lângă faptul că faceţi lucruri mari și importante, ajutorul gratuit oferit cuiva, vă va permite să vă simțiţi mai special, prin spiritualitatea şi umanismul pe care îl promovaţi. Detaşarea de lucrurile materiale, și prin urmare, scăderea dependenţei de acestea, vă face un om liber şi fericit.

Este important să faceţi asta cu o siceritate absolută, astfel, îmbunătăţind calitativ percepţia propriei personalităţi, în cadrul snătăţii emoţionale.

Învăţaţi-vă să găsiţi ceva timp pentru voi înşivă

Cu toții avem nevoie, din când în când, să fim singuri cu noi înşine şi acest lucru este, de-a dreptul, foarte important. În viața noastră de zi cu zi, uneori, nu avem timp pentru a reflecta asupra adevărurilor generale care ne afectează, de a ne reevalua scopurile, valorile, atitudinile şi chiar, problemele.

Supraîncărcarea cu lucru, poate fi, adesea, o aparentă depăşire a problemelor, care ne permite să creăm, temporar, iluzia că totul este în ordine și sub control. Prin urmare, este necesar uneori să ne oprim și să ne uităm în jur, pentru a înțelege ce merge bine și ce nu este aşa cum am vrea să fie.

În astfel de momente este nevoie, în mod urgent, să faceţi o baie fierbinte sau să colectaţi modele de avioane, sau să încerca-ţi un nou hobby, sau să faceţi orice altceva, care v-ar bucura sufletul şi v-ar ajuta să reflectaţi şi să vă concentraţi asupra propriilor voastre interese şi cugetări. Aveţi nevoie să găsiți ceva, care v-ar motiva să petrece-ţi frumos timpul. Acest lucru vă va ajuta să păstrați echilibrul emoţional şi să îmbunătăţiţi contactul cu voi înşivă.

Adoptaţi o atitudine creativă

Eliberându-vă partea creativă, prețuiţi latura emoțională a creierului, aceasta, permiţându-vă să descoperiţi ceva nou și să priviţi problema, dintr-un punct de vedere complet diferit. Adoptaţi creativitatea ca trăsătură a caracterului. Căutaţi ceva nou și neobișnuit. Încearcaţi să o aplicaţi în alte domenii şi să vă diversificaţi viața.

Petreceţi timpul cu oamenii

În jurul nostru, există, întotdeauna, oameni care ne consumă emoțional și oameni care ne dau putere. Petrece-ţi timpul cu oamenii care au un efect pozitiv asupra voastră, oamenii pe care îi admiraţi și a căror companie este capabilă, să vă facă să vă simţiţi bine, sau să vă servească drept exemplu, fapt care v-ar îmbunătăţi, considerabil, sănătatea emoţională.

 Uitaţi, câteodată, de televizor şi calculator

Tehnologiile moderne joacă un rol tot mai mare în viața noastră. Ele permit ştergerea granițelor teritoriale și restabilirea relaţiilor inter-umane. Dar, în același timp, ele pot servi în calitate de mască a realităţii voastre spirituale. Deaceea, este necesar, câteodată, să vă deconectați de la problemele de zi cu zi și de la relațiile virtuale dificile.

Priviţi spre viitor

Aruncaţi o privire asupra valorilor şi scopurilor proprii, ca să vă puteți îmbunătăți viața. Trebuie să știţi ce vă doriţi, cu adevărat, ca să nu pierdeți momentul.
Când aveţi în faţă un obiectiv ademenitor, el servește ca un fel de baterie emoțională, care vă aprovizionează cu energie. Nu trăiţi perioade lungi de timp, fără obiective clare. Căci, cu prezenţa acestuia, în fiecare dimineață, vă veţi trezi cu un scop, care vă va antrena rezistenţa şi sănătatea psihologică.

Cunoşteţi-vă valorile

Identificați-vă valorile de bază ale vieții. Aceasta, vă va permite să vă simţi-ţi, cu adevărat, independent. Valorile noastre ne aparțin numai nouă. Percepția acestor valori este un puternic factor de sprijin al stării noastre de spirit, al pasiunii, vieţii, şi respectiv, al sănătăţii emoționale.

Urmând acești pași simpli, veți putea observa, în scurt timp, o diferență majoră în sănătatea voastră emoțională. Dacă, totuşi, simţiţi, că situația nu se îmbunătățește, atunci probabil, este timpul să apelaţi la ajutorul unui profesionist.