Să păstrezi o familie de dragul copiilor sau nu? Ce e de făcut?

Atunci când dispar sentimentele față de soțul tău și nu te mai simți fericită în căsnicie, când fiecare zi în familie devine o rutină chinuitoare și cauți acea ușă cu marcajul roșu ,,Ieșire!”, apare opțiunea divorțului.

Cu toate că în secolul 21 divorțul nu mai este considerat o pată pe reputația personală, acesta își are dificultățile sale. E vorba de o provocare psihologică și o schimbare majoră în viață. Problema prinde dimensiuni colosale atunci când sunt implicați și copiii.

Un cuplu care au copii comuni sunt prinși într-o situație mult prea delicată. Apare cea mai importantă întrebare: ,,Cum va fi mai bine pentru copii?”

Care ar fi cea mai satisfăcătoare opțiune: o familie intactă, dar unde ambii părinți sunt nefericiți, sau o familie în care și mama și tata se bucură de viață, doar că separat.

Înainte de a apela la serviciile de divorț discută cu partenerul tău. Determinați pozitițiile fiecăruia, luați în calcul voința sau lipsa acesteia în păstrarea căsniciei.

Un factor esențial este abuzul, fie fizic sau emoțional. În cazul în care acesta este frecvent, cea mai bună soluționare este izolarea copiilor de acest agent negativ.

Fericirea copiilor este scopul primordial al oricărei familii. Cu toate acestea, starea de bine a soților nu trebuie neglijată. Bunăstarea psihologică a părinților poatea coexista cu cea a copiilor, chiar și la distanță.

Divorțul e o schimbare majoră pentru fiecare dintre membrii familiei. El nu poate să treacă neobservat sau fără consecințe neplăcute. E bine știut însă, că certurile și presiunea în familie aduc mai multe daune decât destrămarea ei ca celulă socială.

Atunci când divorțul este inevitabil, ambiția ambilor soți trebuie direcționată spre executarea unui proces pașnic.

Atât mama, cât tatăl, necesită să își asume responsabilitatea în calitate de părinte.

Un alt aspect fundamental sunt discuțiile cu copiii. Ei au tot dreptul să cunoască situația reală din familie. Separarea fizică a părinților nu trebuie să fie o surpriză pentru aceștia. Dialogurile sincere și calde vor asigura o tranzitie mai putin dureroasă.

Dacă părinții simt că nu se descurcă pe măsura așteptărilor, există numeroși psihologi și terapeuți care oferă sfaturi profesioniste și experimentate.

Alexandrina