Să nu rămâi în relații bolnăvicioase: te vor schimba până nu te vei mai recunoaște

Relațiile toxice îți pot face mare rău. Ajungi să te pierzi, interacționând cu persoana total nepotrivită pentru tine. Vei trece prin tot felul de stări negative, vei suferi și nu vei mai dori pe nimeni aproape, vei fi neglijată și umilită de acest om.

Vei avea senzația că viața trece pe lângă tine, vei uita ce înseamnă respect de sine, te vei izola de familie și de prieteni. Tot ce va conta vor fi nevoile partenerului, dorințele partenerului, așteptările lui. Și va vea așteptări din ce în ce mai mari.

Când spun relații bolnăvicioase, nu mă refer doar la cele din viață personală, ci și la cele profesionale sau la relațiile de prietenie. De multe ori, unele relații mai mult ne consumă, decât ne inspiră și ne dau aripi.

În loc să ne ajute, ne fac să ne simțim mereu vinovați și îndatorați. La fel și relațiile profesionale toxice, acestea pot induce neîncredere, pot manifesta un comportament negativ, te pot transforma într-un om insensibil.

Cu toate aceste, multe victime continuă să rămână în astfel de relații, fie de dragul copiilor sau din cauza stereotipurilor. „Ce va spune lumea sau familia?” își spune femeia, continuând să joace imaginea „cuplului perfect”.

Va face tot posibilul să păstreze relație. Va insista să existe reciprocitate, va implora să existe o cât de mică reacție. Dar puțin îi va păsa acelui bărbat. Atunci femeia devine tăcută, resemnată, deci mai ușor de controlat și de manipulat.

Jocul lui este perfect

Micile momente de bunătate din partea lui o vor face să rămână și să-l iubeacă. Mai mult decât atât, ea va găsi scuze și justificări pentru comportamentele lui anormale. Își va spune că-l iubește prea mult, dar nu despre iubire va fi vorba atunci.

Sunt oameni care nu cred că au o relație toxică, pentru că nu există dovezi clare în acest sens. Nu a lovit-o, deci totul este în regulă. Dar, de fapt, lovitura în suflet, în conștiința și în libertatea femeii este la fel de dureroasă și de toxică.

Partenerul care duce gelozia la extrem, care restricționează tot felul de lucruri, care impune comportamente, care forțează și umilește, care amenință și atacă omul de alături, este un escroc sentimental. El nu este capabil să empatizeze, să simtă.

De la început pot fi doar cuvinte urâte, mici ezitări, mici crize de gelozie. În timp se pot transforma în adevărate coșmaruri. Agresorul are tendința să-și ceară scuze, să promită că se va corecta, să vină cu diferite gesturi frumoase.

Această atitudine are scopul să ducă victima în eroare, să-i spună că, de fapt, situația nu este chiar atât de gravă. Dar totul va fi atât de toxic, insuportabil, inacceptabil. Nu există o explicație rațională pentru asemenea comportament, nu există iertare.

Simpla soluție este să spui „Stop”. Nu va fi ușor, dar este singura cale să evadezi, să fugi cât mai departe. Doar așa îți vei recăpăta dreptul asupra propriei persoane. Vei începe să te iubești și să te respecți. Vei putea să îți trăiești viața cu demnitate.

Mary