Să nu rămâi în relații bolnăvicioase: te vor schimba până nu te vei mai recunoaște

Relațiile toxice vă pot face rău, interacționând cu persoana total nepotrivită pentru voi. Această toxicitate se poate manifesta prin abuz emoțional, neglijări, violență. Consecințele acestor relații sunt destul de grave.

Victimele pot avea crize de isterie, își pot dezvolta sentimentul vieții irosite, le scade respectul față de propria persoană, se izolează de prieteni și familie, acordă atenție mai mare nevoilor partenerului și nu poate refuza cerințele lui.

Când scriu relații bolnăvicioase, nu mă refer doar la cele din viață personală, ci și în cele profesionale sau la relațiile de prietenie care la fel pot fi disfuncționale. De multe ori, unele relații de prietenie mai mult ne consumă, decât ne inspiră și ne dau aripi.

Îschimb ne fac să ne simțim mereu vinovați și îndatorați. La fel și relațiile profesionale pot induce neîncredere, pot manifesta un comportament negativ.

Cu toate aceste, multe victime continuă să rămână în astfel de relații, fie de dragul copiilor sau din cauza stereotipurilor. „Ce o să spună lumea sau familia?” își spun ele, continuând să joace teatrul „cuplului perfect”. Astfel, tind să se adapteze ca să păstreze relația pe care o au. Apoi, devin tăcute, mai ușor de controlat și de manipulat.

De multe ori oamenii care sunt implicați în relații  bolnăvicioase dezvoltă Sindromul Stockholm. În ce constă acest sindrom? El descrie comportamentul unei victime, care în timp își simpatizează răpitorul.

În cazul nostru, în relațiile de cuplu, vorbim despre situațiile în care victima este abuzată fizic și emoțional, însă nu dorește să rupă legătura dintre ea și agresor.

Micile momente de bunătate din partea agresorului o face pe victimă să găsească scuze și justificări pentru comportamentele lui.

Cu părere de rău, sunt oameni care nu cred că au o relație toxică, pentru că nu persistă violența fizică în a lor relație.

Trebuie să știm că o relație toxică nu se manifestă doar prin abuz toxic, dar și prin gelozii duse la extrem, restricționarea accesului la bani. Dacă există copii în cuplu, victima este amenințată că nu-i va mai vedea niciodată.

De la început pot fi doar niște cuvinte urâte, mici scăpări, mici crize de gelozie. În timp se pot transforma în abuzuri grave. Agresorul are tendința să-și ceară scuze, să promită că se va corecta, să vină cu diferite gesturi frumoase, cum ar fi: micile cadouri, vorbele dulci. Această atitudine are scopul de a duce victima în eroare și de a-i induce ideea că de fapt situația nu este atât gravă.

Simpla soluție este să spui „Stop”. Da, nu-i atât de ușor, dar e unica soluție pe care o poate avea victima. Doar plecând dintr-o relație vicioasă, victima va avea din nou acces la propria sa viață.

Va scăpa de frici, frustrări, regrete. Colacul de salvare poate fi un specialist și propriul caracter care va putea face față greutăților.

Cu drag, Mary!