Să înveți a ierta – iată drumul către libertate

Mahatma Gandhi spunea că cei slabi nu vor putea niciodată să ierte. Iertarea este calitatea celor puternici. Acolo unde sunt resetimente, ură, răzbunare, se ascunde slăbiciunea și durerea.

Incapacitatea de a lăsa trecutul în spate poate provoca nefericire și furie. Puterea se manifestă prin capacitatea de a iubi, chiar și atunci când lipsește reciprocitatea. În pofida răutăților, oamenii puternici și iubitori aleg să nu facă vreun rău celor din jur.

Iertarea nu se rezumă doar la interacțiunea voastră cu alți oameni. Sunt mai multe tipuri de iertare care au un rol important în evoluția voastră ca om.

– Iertarea de sine. La fel cum unii greșesc față de voi, așa și voi greșiți în fața cuiva sau chiar în fața propriei persoane. Pentru iertarea de sine aveți nevoie de iubirea și toleranța pe care să le manifestați față de voi înșivă.

Totodată, e corect să recunoașteți acele greșeli și să nu vă învinuiți, fiindcă lumea este imperfectă, iar voi sunteți perfecți în a voastră imperfecțiune.

– Iertarea pe care o primiți de la alții pentru greșelile pe care le-ați înfăptuit. A vă cere iertare de la cei în fața cărora ați greșit nu e atât de ușor. Doar că iertarea oferită vă poate ajuta să vă rupeți de trecut și de greșelile consumate.

Pentru a obține iertarea celor pe care ia-ți rănit, trebuie să vă recunoașteți vouă înșivă că ați greșit și să nu persistați în greșeli.

– Iertarea voastră pentru cei care au greșit. Vreți să fiți iertați? Atunci și voi la rândul vostru trebuie să iertați. Pentru asta aveți nevoie de empatie. Asta ar însemna să iertați, chiar dacă cei care au greșit față de voi nu și-au recunoscut greșelilele. Iertând, veți putea să mergeți pe drumul vieții mult mai ușor și nu vă veți încărca sufletul cu regrete și resetimente.

Iertarea vă poate elibera de momentele cele mai grele din al vostru trecut. Teama de trecut și regretele vă pot fura cele mai frumoase momente. Totodată, ați putea să nu observați posibilitățile pe care vi le oferă prezentul. Iertând vă axați doar pe prezent și puteți fi prezenți în propria voastră viață.

Da, circumstanțele și comportamentul unor oameni ar putea să vă dezamăgească, dar nu încetați niciodată să fiți buni și iertători.

„Dacă ești bun, oamenii te pot acuza de motive egoiste, ascunse. Fii bun oricum. Dacă ești un om de succes vei câștiga niște prieteni falși și dușmani adevărați. Reușești oricum. Dacă ești cinstit și sincer oamenii vor încerca să te înșele. Fii sincer oricum.

„Ceea ce construiești în ani, cineva ar putea distruge peste noapte. Construiește oricum. Dacă găsești liniștea și fericirea, ei pot fi geloși pe tine. Fii fericit oricum. Binele pe care îl faci azi, va fi de multe ori uitat mâine. Fă bine oricum.

Dă lumii tot ce ai mai bun și poate nu va fi niciodată de ajuns. Oferă ce ai mai bun oricum.” Maica Tereza

Mary