Ritualul zilnic care te va ajuta să ai un creier mult mai tânăr, sănătos și productiv

În cartea ,,Zonele albastre: lecții pentru o viață longevivă”, autorul ei, Dan Buttner, scrie despre modul în care fiecare din noi poate trăi cea mai lungă viață posibilă pentru el, valorificându-și creierul într-un mod corect. Toate sfaturile lui sunt fundamentate pe cercetări în domeniul științei.

Unul din cele mai importante sfaturi pe care le dă este necesitatea efortului de acumulare de noi cunoștințe. Odată ce o persoană încetează să mai învețe lucruri noi, creierul ei începe să îmbătrânească iar procesele cognitive încep să stagneze.

Învață lucruri diverse, în mod diferit

Este foarte bine dacă deții multă informație la un subiect, dar contează și modul în care ai obținut acea informație. Este foarte important să accesezi informația în moduri diferite și cât mai multe surse, pentru ca procesul de învățare să devină eficient.

Nu contează doar informația pe care o acumulezi, dar și metodele pe care le folosești.

Dacă numai o să citești cărți, fie ele și de genuri diferite, o anumită parte a creierului tău se va atrofia, ceea ce va provoca îmbătrânirea creierului.

Potrivit cercetărilor științifice, fiecare din noi are un mod dominant de a memora informația. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm și celelalte metode.

Care sunt ele?

Reprezentarea constă în inventarea unor noi idei.

Gândirea, meditația constă în studierea detaliată și reflexia asupra ideilor care ți-au venit în minte în etapa anterioară.

Analiza este sinteza a tot ce ai învățat până acum și luarea unor decizii strategice în raport cu ideile tale.

Luarea unei decizii constă în crearea planului pe care îl vei adopta pentru a-ți realiza scopurile și pentru a-ți transpune ideile în realitate.

Acționarea implică acțiunile pe care le vei face în vederea realizării ideilor.

Acumularea de experiență, inclusiv dobândirea de noi cunoștințe, se face prin comunicarea cu oameni noi, crearea unor lucruri noi și învățarea din eșecuri.

Petrece cel puțin 15-30 de minute pe zi pentru a învăța ceva nou. Cât ai fost copil, aproape zilnic încercai lucruri noi. În multe privințe, anume din acest motiv creierul a devenit mai complex și a crescut în volum. Cu părere de rău, la maturitate oamenii încetează să se mai intereseze de multe lucruri, mulțumindu-se cu informația pe care deja o posedă.

Nu trebuie să te limitezi la sferele de interes care te preocupă acum. Este important constant să înveți ceva nou. În acest mod vei deveni o persoană cu adevărat inteligentă și erudită.

Învață o limbă nouă

Studierea unei limbi noi poate face un miracol cu creierul tău. Pentru a învăța o limbă nouă poți folosi metodele de mai jos:

 • Descarcă o aplicație pe telefon sau tabletă creată pentru a te ajuta să înveți o limbă nouă.
 • Folosește cartonașe cu cuvinte noi.
 • Vizionează filme sau ascultă muzică în această limbă.
 • Comunică cu persoanele care vorbesc această limbă. Te poți înscrie chiar într-un club.
 • Scrie în jurnal în limba pe care o înveți la moment.
 • Când gătești, citește rețete în limbi străine.

Încearcă să te ”scufunzi” în acest nou mediu pentru tine. Dar chiar și în condițiile în care ar fi dificilă realizarea acestui lucru, fie numai și 15-30 de minute pe zi dedicate învățării unei noi limbi îți vor dezvolta creierul.

Învață să cânți la un instrument muzical

Recent am început să învăț să cânt la pian printr-o aplicație pentru telefon. Sunt deja dependentă de ea. Atât de mult, că acum câteva zile am înțeles că am practicat trei ore neîntrerupt.

Poți să transformi procesul de învățare într-un ”joc”. Vei fi astfel stimulat de sarcinile și obiectivele pe care ți le propune acesta.

Cum să îți maximizezi eficiența procesului de învățare?

 • Încearcă să înveți zilnic ceva complet diferit de ceea ce știi deja.
 • Stabilește-ți obiective pentru a te motiva.
 • Organizează o competiție amicală cu prietenii.
 • Învață ceva nou cel puțin 15-30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână.
 • O dată pe săptămână organizează-ți o sesiune intensă de învățare, care să dureze 3-4 ore. Nu uita însă să faci mici pauze, în care să te miști.
 • Bea mai multă apă.
 • Ține un jurnal în care să îți notezi toate ideile creative.

Ca rezultat al acestui proces de învățare, vei deveni mult mai optimist și vei adopta o viziune pozitivă asupra vieții.

 

Sursa :