Renunță la tot, ești obosit! Despre oamenii obosiți de viața – realitatea secolului XXI

În secolul în care cultura de consum te mănâncă de viu, iar omul nu mai este om, ci forță de muncă, viața te îndeamnă: ,,Renunță la tot, ești obosit!”

Anul trecut vecina noastră, care avea un post de muncă destul de prestigios, și-a vândut apartamentul și s-a mutat să locuiască în suburbie. Până la pensie mai avea 15-20 de ani.

Să renunți la tot. Realitatea secolului XXI.

Oamenii din jur o considerau nebună. De ce să își dea demisia, când câștiga atât de bine? Să își vândă apartamentul? Să schimbe totul pe o casă în suburbie, unde priveliștea este monotonă? Nu este ceva normal. Ea a decis să își petreacă tot restul vieții citind cărți sub un copac în curte și să crească în grădină legume pentru a pregăti mâncare copiilor.

Desigur, poate exagerez. Ea mai citește ceva, mai scrie ceva și singură. Ea găsește metode pentru a câștiga bani. Dar aceste lucruri sunt atât de nesemnificative în comparație cu viața din trecut, încât nici nu merită menționate.

Cu fiecare an numărul acestor persoane crește. Desigur că nu toți renunță la tot și se mută în ”pustietate”, dar viața persoanelor de acest fel se schimbă semnificativ. De exemplu, medicii renunță la cariera lor pentru a face fotografi, contabilii renunță la tot pentru a deveni jurnaliști.

De ce cu timpul apar tot mai mulți și mai mulți freelanceri? În epoca internetului și a tehnologiilor nu mai există necesitatea de a fi legat de un anumit loc de muncă, cu un program strict.

Pe de altă parte, există și persoane care se simt extenuați de viață și încearcă să ne învețe ce înseamnă succesul. Dar ai putea să îi dai o definiție corectă acestui termen? Fă orice, dar trăiește o viață de succes. Nu fi leneș, nu fi bolnav, muncește cât poți de mult – vei avea timp să te odihnești la pensie.

Un angajat ideal ar fi acel care nu se îmbolnăvește, care nu obosește, care nu are nevoie de concedii, care muncește peste program și chiar și în weekend.

”Învață sau vei avea doar note de doi și vei munci ca măturător de străzi”, ”Învață sau nu vei obține nimic în viață”. În varianta perfectă trebuie să ai două studii superioare, o familie perfectă, o muncă prestigioasă, un apartament și o mașină. Să mergi de câteva ori pe an la mare. Să mergeți în Paris la aniversarea nunții. Copiii să fie înscriși la gimnastică. Soția să aibă 20 de perechi de cizme și vreo 30 de genți. Cândva cineva a decis că anume asta înseamnă a avea o viață de succes. Dar tu ești de acord că ea ar trebuie să fie astfel? Ai nevoie cu adevărat nevoie de așa ceva?

Acum îi înțeleg pe oamenii care renunță la tot. Ei și-au stabilit ca prioritate pacea interioară. Ei nu simt necesitatea să demonstreze nimic față de nimeni. Există oameni care au fugit, au căzut și și-au dat seama că nu mai pot. Mai ales persoanele care deja de la 20 de ani au ocupat posturi importante și au muncit atât de mult, încât după câțiva ani simt necesitatea de a se odihni. Este un fel de bătrânețe timpurie.

Persoanele care se simt extenuate își schimbă treptat viața și pe ele însele. Acești oameni învață de la început să trăiască, fiind mult mai atenți față de nevoile și dorințele proprii. Ei pictează cu acuarela, citesc mult, se plimbă prin parc. Ei învață să trăiască clipa, aici și acum.

Persoanele care au renunțat la tot și cele care sunt permanent în goana după succes niciodată nu se vor înțelege. Dacă tu simți că ai nevoie de o pauză, de o schimbare, să nu îți fie frică să iei totul de la început. Nu trebuie să tratezi viața prea serios. Ea este prea scurtă pentru asta.

Sursa :