Relațiile de lungă durată și infidelitatea: sfaturi prețioase spuse de un psiholog

La începutul unei relații frumoase de dragoste nici nu se pune întrebarea despre fidelitate și înșelare. Când două persoane se iubesc, ele au încredere una în cealaltă și cred cu desăvârșire că nu mai există oameni pe lume care să se iubească atât de tare ca ei.

Despre ce fel de trădare poate merge vorba, când El este cel mai bun și Ea este cea mai bună? Dar după o perioadă de timp, cel de lângă noi nu mai pare la fel de ideal ca la început, nu mai este cel care a fost. Este un proces foarte natural și ni se întâmplă tuturor. Dacă ceea ce a rămas după pierderea iluziilor este ceva nesemnificativ, iar găsirea unui alt partener este ușor, atunci ne despărțim.

Dar este mult mai grea despărțirea când valoarea partenerului este foarte mare pentru noi și avem impresia că ceva ne lipsește. În relație apar tensiunile și distanțarea. De obicei, sunt două moduri a felului cum decurg lucrurile:

– Unii discută, se ceartă, cumva încearcă să comunice unul cu celălalt, chiar dacă aceste certuri nu sunt productive deloc. Ambii parteneri într-o ceartă încearcă să ceară înapoi ceea ce a fost, ceea ce au oferit, dar știm prea bine că nimic înapoi nu putem întoarce. Iar dacă unul dintre parteneri are pe altcineva, vina o dă pe celălalt.

– Alții nu vor să își împovăreze partenerul cu probleme și au grijă ei înșiși de toate. Acest tip de persoane iubesc să decidă singure, nu își dau seama că cel de alături suferă. Anume în acest tip de cuplu este riscul să apară un amant, care este ținut în mare taină, existând convingerea că o relație secretă e cel mai bine.

Această relație poate dura chiar ani de zile, amantul/amanta va face tot posibilul să nu fie descoperit (sau descoperită), pentru că dacă se află, partenerul înșelat va suferi, se va simți trădat. De aceea și „este protejat” de persoana iubită.

Se poate întâmpla ca pesoana dintr-un cuplu să plece, dar va proceda exact la fel și cu alt partener nou pe care îl va avea: își va găsi un amant și îl va ține secret. Sau se vor despărți, apoi se vor împăca. Nu există schimbări, nu există dezvoltare pe plan sentimental, totul se rotește într-un cerc vicios.

Unde este calea de ieșire din acest labirint? Trebuie să ne punem întrebarea: „De unde vine partenerul nostru?”, „Va fi el singurul unicul din viața noastră?”Găsim o persoană în care vedem o parte din ceea ce ne lipsește nouă, ne gândim că este exact ce am căutat. Gătește bine, are grijă de noi, cu așa tip de oameni nu ne vom plictisi. Simțim că această persoană este cea care ne va susține și ne va încuraja. Când găsim persoana potrivită, apar o mulțime de iluzii plăcute: sentimente de integritate, grijă, completare.

Toate acestea se reflectă în felul de ne purta, de a vorbi, ce fel de muzică ascultăm. Începem să credem că anume El este jumătatea noastră, că fără El nu am fi nimic, că El ne completează, că suntem un tot întreg. Dar este imposibil. Trebuie să ne oprim din a visa, să facem o pauză, să reflectăm.

Dacă noi înșine nu putem avea grijă de noi, nu putem fi independente, dacă nu știm încă ce vrem de la viață, nimeni din lumea asta nu va veni în viața noastră să facă aceste lucruri în locul nostru, să ne ghicească dorințele. Dacă nu știm să ne protejăm, nu știm cum să devenim asigurate din punct de vedere financiar, nimeni nu va veni în viața noastră să fie apărătorul nostru.

Dacă mereu ne simțim plictisitor și nu avem chef de nimic, nimeni nu va veni să fie clovnul nostru, să ne înveselească. Putem avea o relație armonioasă și fericită doar dacă vom deveni răspunzători pentru viața noastră, pentru faptele noastre, pentru sensul zilelor noastre. Nimeni nu ne poate oferi ceea ce ne dorim cel mai mult. Anume integritatea noastră ne va permite să înțelegem că alături de noi putem avea o persoană bună, dar total diferită, nu o a doua jumătate.

Astfel trebuie să învățăm să iubim, să respectăm, să susținem pe cel de lângă noi. Să fim pregătiți să aflăm care este primul pas spre o redescoperire a noastră. Să depășim toate obstacolele, să nu ne blocăm, să mergem mai departe. Indiferent ce vom decide în viață, să fim întotdeauna noi înșine!

Psiholog Victoria Pekarskaia