fb

Reguli de viață culese din cultura străveche a poporului indian

Cultura străveche a poporului indian este cu siguranță una fascinantă, poate chiar cea în care legătura dintre natură și om este cel mai bine păstrată și respectată.

Este aproape imposibil ca străvechea înțelepciune a indienilor americani să nu-ți lumineze mintea și sufletul. Adevărul, dar și poeticitatea zicalelor și a proverbelor amerindiene nu sunt doar incredibil de autentice, dar și sensibilizează în același timp.

 1.  Trezeşte-te odată cu soarele şi roagă-te. Rugaţi-vă singuri. Rugaţi-vă des. Universul vă va auzi rugăciunile la un moment dat.

2. Fiţi toleranţi faţă de cei care şi-au pierdut calea. Ignoranţa, mânia şi gelozia provin din sufletele pierdute. Rugaţi-vă să-şi găsească din nou calea cea dreaptă.

3. Găseşte-te pe tine. Nu permite celorlalţi să-ţi dirijeze calea. Este doar calea ta! Restul poate merge cu tine, dar nimeni nu poate merge în faţa ta.

4. Fii atent la oaspeţii din casa ta. Oferă-le cele mai bune mâncăruri, patul cel mai bun, fii corect şi atent cu ei.

5. Nu luaţi ceea ce nu vă aparţine, indiferent dacă este vorba de comunitate, natură sau cultură. Nu meriţi ceva dacă nu l-ai câştigat. Nu este al tău.

6. Respectaţi tot ce este pe Pământ: oamenii, animalele şi plantele.

7. Respectaţi părerea celorlalţi, dorinţele şi cuvintele lor. Nu-i întrerupeţi niciodată pe ceilalţi în timp ce vorbesc, nu îi contraziceţi, nu râdeţi de ei. Fiecare trebuie să aibă dreptul la opinia personală.

8. Nu vorbiţi niciodată de rău alte persoane. Energia negativă pe care o trimiteţi va reveni de trei ori mai puternică.

9. Toţi oamenii fac greşeli. Fiecare greşeală poate fi iertată.

10. Gândurile negative creează boala minţii, a corpului şi a spiritului. Practicaţi optimismul.

11. Natura nu este a noastră, ea face parte din noi. Natura este parte a familiei noastre globale.

12. Copiii sunt viitorul. Plantează iubire în inimile lor, creşte-i cu înţelepciune şi învaţă-i despre viaţă. În timp ce cresc, oferiţi-le spaţiul de care au nevoie.

13. Evitaţi să provocaţi suferiţă în inimile oamenilor. Durerea se va întoarce la tine.

14. Fii mereu cinstit.

15. Decideţi conştient ce veţi fi şi cum veţi fi, cum veţi acţiona şi veţi sta în spatele acţiunilor voastre. Fii responsabil de propriile acţiuni.

16. Respectaţi intimitatea şi spaţiul personal al altora. Nu interfera în trăirile altora, mai ales nu în spaţiul sacru şi spiritual. Este interzis,

17. Fii sigur pe tine. Nu puteţi să aveţi grijă şi să îi ajutaţi pe ceilalţi dacă nu vă îngrijiţi şi dacă nu vă ajutaţi pe voi mai întâi.

18. Respectaţi convingerile religioase ale altora. Nu îi forţaţi pe alţii să creadă în religia voastră.

Advertisement

19. Menţine-ţi echilibrul. Mental, spiritual, emoţional şi corporal. „Eu“ trebuie să fie puternic, curat şi sănătos. Invită-ţi corpul să-şi revigoreze mintea. Creşte-ţi spiritualitatea pentru a-ţi vindeca rănile emoţionale.

20. Împărtăşeşte-ţi fericirea.

Source :

adevarul