Psihoterapia de cuplu: cum vă poate salva relația, chiar și atunci când totul pare pierdut

Odată ce ne-am asumat responsabilitatea de a face parte dintr-un cuplu, e important să înțelegem cât timp și efort va trebui să investim în el.

Deși verbul trebuie ar putea deranja pe cineva într-un astfel de context, asta e realitatea. Nu întotdeauna relația este dulce, romantică și simplă. Există și momente când suntem obosiți, când avem nevoie de singurătate, sau când nimic nu pare să mai funcționeze calitativ între noi, chiar dacă depunem efort.

Este în regulă să fie așa. Orice relație este o materie psihologică extrem de complicată, în care doi oameni încearcă să construiască ceva frumos împreună în pofida imperfecțiunilor, complexelor și neînțelegerilor dintre ei. În astfel de circumstanțe este imposibil și nenatural să eviți totalmente certurile. Dar nu trebuie nici să exagerăm cu ele.

O strategie bună este să înlăturăm conflictul imediat ce acesta are loc, fără a-l lăsa să mocnească și, eventual, să evolueze într-o divergență mai gravă. Problema este că rareori ne ținem de această strategie, sperând că, conflictul fie va fi uitat fără consecințe, fie se va rezolva de la sine.

Din fericire, cuplurile contemporane pot beneficia de o grijă sporită pentru prezentul și viitorul relației și/sau familiei lor. Datorită psihoterapiei de cuplu zeci de mii de îndrăgostiți au putut supraviețui celor mai provocătoare momente din relația lor, recăpătându-și armonia lăuntrică și împrospătându-și dragostea față de partener.

Care este scopul psihoterapiei de cuplu?

Tradițional, psihoterapeutul se angajează să vă ghideze, într-un mod neutru și echidistant, pe calea de depășire a crizei din relația voastră. Un efect mai semnificativ însă o are consilierea regulată, nu cea în care ea rămâne o ultimă șansă de salvare. Firește că nu e vorba de apelarea exagerată la acest serviciu, pentru că, până la urmă, partenerii trebuie să-și formeze propriile deprinderi de depășire a conflictelor.

Mai mult de atât, psihoterapeutul are drept obiectiv adaptarea la specificul problemei voastre concrete. Cu alte cuvinte: scopul lui este problema voastră. Și nu contează natura acesteia (morală, intimă, psihomatică, etc.).

Care sunt avantajele psihoterapiei de cuplu?

Avantajul fundamental al acestei practici este, fără îndoială, depășirea impasului prin care trece relația voastră, indiferent de care ar fi acesta. Dar adevărul este că pe lângă acest beneficiu de bază mai vin și multe altele pe care rareori le conștientizăm imediat. Iată unele dintre ele:

  • Îmbunătățirea calității comunicării;
  • Negocierea și restabilirea angajamentelor;
  • Reîmprospătarea conexiunii emoționale;
  • Restabilirea intimității fizice;
  • Înțelegerea mai profundă a partenerului/partenerei și necesităților acestora;
  • Dezvoltarea deprinderii de evitare/rezolvare a conflictelor;
  • Formarea competenței de a fi asertiv, fără a ofensa partenerul;
  • Consolidarea unei relații de succes cu un viitor clar

Prin urmare, riscând să expuneți vulnerabilitatea și imperfecțiunile, care domnesc asupra relației voastre, unui specialist, aveți o șansă enormă de a vă salva iubirea, de a vă readuce fericirea în familie și de a înțelege, cu adevărat, omul cu care vreți să vă trăiți viața.

Nu vă fie frică de prejudecățile altor oameni și nu vă grăbiți să economisiți banii și timpul în astfel de situații. E viața voastră. Dacă vă doriți binele, luați atitudine și schimbați-o!

Daniela M.