fb

Psihologul Natalia Grace: 12 legi ale unei vieți fericite

Natalia Grace, psiholog renumit şi autor al faimoasei cărţi „The Laws of Grace”, a încercat să îşi ajute cititorii cu o serie de observaţii legate de viaţa de zi cu zi, menite să le îndrepte atenţia către lucrurile care contează cu adevărat.

Pentru a fi mereu cu zâmbetul pe buze şi a trece mai uşor peste probleme, reţine următoarele 12 legi ale vieţii, rezultate în urma experienţei psihologului:

1. Legea detaliilor semnificative

Modul în care o persoană se comportă cu privire la micile detalii din viaţa de zi cu zi dezvăluie cine este el sau ea cu adevărat. Spre exemplu, poţi fi extraordinar de generoasă o dată pe an, poate de Crăciun sau cu o altă ocazie importantă, însă adevărata ta fire se manifestă în fiecare zi, în raport cu fiecare detaliu mărunt. De aceea, banalităţile sunt cu mult mai importante decât gesturile majore.

2. Legea caracterului inevitabil al pierderii

În tot ce face un om, face şi greşeli. De aceea, pierderea este inevitabilă. Ştiind asta, nu ar trebui să te laşi cuprinsă de tristeţe pentru prea mult timp atunci când pierzi. Poţi influenţa multe aspecte ale vieţii, însă nu pe toate. Există legi generale ale universului. Nu poţi fi perfectă şi nici acţiunile tale nu pot fi aşa.

Acceptă caracterul inevitabil al pierderii cu smerenie şi apoi mergi mai departe. Este singurul lucru pe care îl poţi face.

3. Mai bine mai puţin decât prea mult

Această lege se aplică în absolut toate aspectele vieţii. De exemplu, dacă vorbeşti, opreşte-te înainte ca ascultătorii să dea semne de plictiseală. După cum spunea Goethe: „Misterul plictiselii stă în încercarea de a spune totul.

Ai o întâlnire? Ia-ţi la revedere ceva mai devreme decât ar face-o partenerul. Dacă te afli în vizită la cineva, pleacă înainte ca gazda să tânjească după un moment de linişte. Mai bine îi laşi cu mai puţin şi dorindu-şi mai mult decât să-i laşi deja sătui de prezenţa ta.

4. Legea fasciculului, cunoscută şi drept legea hamului

Doi cai înhămaţi la o căruţă pot muta din loc 15 tone, însă fiecare dintre ei nu poate muta mai mult de 3 tone. Nu încerca să faci totul de una singură. Lucrează în echipă şi vei fi mai eficientă, iar greutăţile vieţii vor părea astfel mai uşoare.

5. Legea momentului precis

Stabilirea unui deadline pentru orice activitate sporeşte şansele ca tu să o duci la bun sfârşit. Una e să spui „vorbim mai târziu” şi alta e să spui „te sun mâine, la ora 10„. Încearcă şi vei vedea că eşti mai tentată să te ţii de cuvânt dacă numeşti exact momentul în care vei face un anumit lucru.

6. Legea reculegerii

La fel ca un calculator, creierul are nevoie şi de un buton de reset. Dacă ajungi acasă şi constaţi că ai dus la bun sfârşit doar 14 din cele 28 de îndatoriri pe care le-ai notat pe lista de activităţi pentru ziua respectivă, nu te judeca prea aspru dacă te aşezi pe scaun şi priveşti în gol. Creierul nu se poate supune ordinelor tale clipă de clipă, fără întrerupere.

Are nevoie de timp pentru a se „reculege„. Are nevoie de timp pentru a organiza toate informaţiile care i-au fost prezentate pe parcursul zilei şi pentru a face asta, are nevoie de o pauză de la activităţi solicitante. Acesta este modul lui de a spune că are nevoie de un „reset„. Asa cum solului i se diminuează fertilitatea după ce a dat rod ani la rând, creierul tău are nevoie de pauză. Permite-i creierului tău momente de reculegere şi vei deveni mai productivă pe termen lung.

7. Legea iluziei condiţiilor perfecte

Nu vor exista niciodată condiţiile perfecte în viaţa ta şi nu vei găsi niciodată momentul perfect pentru a face un anumit lucru. Nu poţi, însă, să negi existenţa unor condiţii favorabile. Se întâmplă rar, în mare parte pentru că astfel de şanse vin deghizate sub forma unor probleme pe care trebuie să le rezolvi. Aşa că nu mai aştepta momentul potrivit, alege să nu cazi în capcana acestei legi.

8. Legea compensaţiei

Nu se întâmplă toate deodată. Îţi poţi imagina ca un om să poată arăta impecabil în fiecare zi, să gătească cina perfectă zi de zi, să fie pasional în pat, să îşi crească copiii ca la carte, să aibă mereu o dispoziţie senină, să aibă succes la locul de muncă şi pe deasupra să fie şi un prieten de nădejde, mereu la dispoziţia celor care au nevoie de el? NU se întâmplă toate odată. Dacă un om a atins un nivel semnificativ de succes într-un anumit domeniu, de regulă dă rateuri pe un alt plan al vieţii. Ţine minte însă că nu neajunsurile sunt cele care merită atenţia ta, ci prezenţa virtuţilor şi realizărilor, fie ele şi amestecate cu defecte.

9. Legea influenţei

Oamenii care te înconjoară sunt cei care vor influenţa ceea ce vei deveni. Chiar dacă o persoană nu este cea mai isteaţă dintr-un grup, poate ajunge în timp la nivelul grupului. Uneori se întâmplă pentru că cei din jurul său rămân la nivelul iniţial.

Mediul înconjurător este unul dintre cei mai puternici factori în ceea ce priveşte influenţa asupra individului. Ne transformăm în timp în cei care ne sunt alături, fiindcă suntem mult mai puţin capabili să influenţăm majoritatea.

10. Legea reacţiilor opuse în faţa talentului

Oamenii talentaţi dau mereu naştere unor reacţii opuse: fie admiraţie, fie dispreţ. Cert este că nu pot fi priviţi cu indiferenţă, nu pot fi ignoraţi şi uitaţi. Ne amintim de ei, îi iubim, ne gândim la ei, îi detestăm sau chiar îi invidiem. Acesta este motivul pentru care, dacă eşti talentată, nu ar trebui să visezi la admiraţie şi acceptare totală. Vei avea duşmani pentru simplu fapt că ai talent.

11. Legea amintirilor comune

Mulţi oameni împărtăşesc amintiri comune ale unor evenimente. Devotamentul şi dragostea se bazează în principiu pe amintiri comune, fiindcă amintirile creează şi consolidează legăturile dintre oameni. Vrei să ca o anumită persoană să te privească cu ochi buni? Creează amintiri frumoase alături de această persoană!

Advertisement

12. Legea „de-ai tăi”

Dacă nu sunt genul tău de oameni, dacă nu sunt pe aceeaşi lungime de undă, la un moment dat vor dispărea din viaţa ta. Aşa că nu are rost să îi laşi să-ţi dea prea mari bătăi de cap. Concentrează-te mai bine asupra celor care sunt făcuţi din acelaşi aluat ca şi tine, fiindcă alături de ei vei creşte şi te vei bucura de fiecare zi, pentru tot restul vieţii.

Source :

feminis