Psihologul Mihail Litvak: „Anume femeile fac din bărbaţi niște fustangii!”

Iată câteva gânduri sincere din partea cunoscutului psiholog Mihail Litvak.

Bărbatul e o fiinţă potențial leneşă, care după lucru va prefera să stea întins pe canapea fără să fie întrebat şi atins. Sunt şi alte variante: lucru la maşină, în grădină, jocurile video. Dacă femeile ar fi avut mai multă răbdare ar înţelege că după ceva timp li se va acorda atenţie şi lor.

Multe femei s-au adresat cu cerinţa de a le ajuta să-şi reîntoarcă partenerul. Mereul le întrebam: „Ce aţi făcut ca el să plece?” „Din pădure – şarpele alungă, din casă – femeia” cam aşa sună zicătoarea.

Femeile părăsite au un slogan „Dacă eu mi te-am imaginat într-un fel, fii aşa precum vreau!”. Faptul că vor fi părăsite e uşor de prezis. Ele sunt vampiri psihologici, aidoma soţilor lor.

Pot apărea reproşuri că în loc să scriu despre fustangii, scriu despre femei. Ce pot să scriu despre fustangii? Asta e un mit. Ei nu există.

Cele mai des părăsite femei sunt de doua tipuri: Mamele şi Fiicile.

Alături de „mame” bărbaţii se împart în două categorii: Mama grijulie – influneţează la formarea unui „Profesionist în practică” şi Mama care educă – la crearea unui „Angajat de laborator”.

Profesionistul de regulă e sangvinic sau coleric. Femeile sunt întruna atrase de el. El e gata să părăsească o astfel de soţie, dar la sigur îşi va schimba şi amanta. Amantele sale de obicei sunt colegele de serviciu sau femei din clasa superioară. Mama grijulie se va resemna cu aventurile lui şi nu va organiza scene de gelozie.

Situaţia devine periculoasă când legătura cu acest bărbat devine de lungă durată, iar el începe să profite de lucrurile pe care le poate obţine de la femeia-prieten. Îi va dispărea dorinţa de a tot schimba partenerele. Căsnicia se va destrăma şi el se va recăsători cu amata în cauză.

„Angajatul de laborator” adesea are temperement melancolic sau flegmatic. Din acest motiv nu e prea popular cu femeile. El e mulţumit de viaţa casnică. Realitatea se schimbă atunci când el este avansat la muncă. Statutul lui social devine mai solid şi prestigios. Atunci el devine mai încrezător.

Atunci concurenţa din partea altor femei devine mai mare. Slab în faţa tentaţiilor, „angajatul” pleacă de la mama sa la o nouă pasiune.

La început ei savurează noua viaţă uitând de toţi şi toate. El nu acordă atenţie problemelor. Adesea când eşuează, angajatul se întoarce în familie, iar când are succes din nou pleacă.

Trebuie de menţionat că Mama grijulie nu ţine pică pe soţul ei. Ea are tendinţa să se învinuiască de toate. Ea învinuieşte amanta şi nu soţul. La fel, ea nu-şi recunoaşte rolul în situaţia creată şi nu vrea să se schimbe,

Mama care educă soţul. Adesea ea este mai dezvoltată decât el în multe domenii, de aceea încearcă să-l motiveze să crească. Atunci când nivelele lor sunt egale, soţul începe să-şi înşele soţia, pentru că nu mai consideră necesare lecţiile ei.

El devine un adevărat fustangiu. Îşi alege amantele cu un nivel mult mai prejos decât cel al soţiei. Nu e greu să reîntorci un astfel de bărbat în familie (folosind tehnica amortizării).

Fiicele se categorizează în 3 feluri: Sirena, Prinţesa de pe bobul de mazăre şi femeia de afaceri.

Prima de obicei îşi găseşte amanţi în timp ce soţul lucrează. Mai devreme sau mai târziu el află şi răspunde cu aceeaşi monedă.

Prinţesa de pe bobul de mazăre este exagerat de alintată şi iritantă. Soţul cel mai des divorţează. Pentru că de regulă găseşte o altă femeie cu care se simte mai bine.

Femeia de afaceri îşi face o carieră, soţul se ocupă cu treburile casnice şi e nevoit să discute cu femei în aceeaşi postură. Astfel devine afemeiat. Totodată, el devine mult mai independent şi nu mai are acea necesitate acută de ajutorul soţiei. Din acest motiv, intuitiv multe femei îi scutesc de treburile gospodăriei.