Psihologul Mihail Labkovsky: „Nu vrei să gătești micul dejun soțului? Găsește-ți un partener care știe să gătească de unul singur. Fă în viață doar ceea ce îți place!”

Psihologul Mihail Labkovsky, cunoscut pentru o viziune liberală asupra vieții, a selectac câteva sfaturi practice pentru îmbunătățirea stării emoționale în cuplu și nu numai. Toate astea în cadrul unui interviu:

– Mihail, știți că nu întotdeauna putem să ne permitem să facem ceea ce ne dorim, pentru că fiecare din noi are responsabilități și obligații. Chiar dacă mi-aș dori în seara asta să privesc un film bun, știu că am de îndeplinit treburi casnice. Apoi trebuie să calc cămașa soțului și să îi pregătesc ceva de mâncare.

-Pentru a nu resimți treburile casnice ca pe o povară trebuie să îți placă ceea cea faci, în caz contrar nici nu te obosi să le începi, ori abandonează-le. Iar dacă acțiunile pe care le îndeplinești pentru soț nu îți aduce bucurie, divorțează. Relația trebuie oficializată exclusiv din iubire. Dar ideea esențială este: dacă nu îți place ceva, schimbă acel lucru, înlocuiește-l cu altceva. Fă doar ceea ce îți place.

-Mulți ar spune că aceste metode ar fi cam radicale.

-Trebuie să te detașezi de gândul că viața nu se trăiește din plăcere, atunci vei înțelege că existența ta e mai mult decât niște obligații. Ce ține de divorț, nu înțeleg de ce el ar trebui să te sperie. O persoană care este înfricoșată de ideea de a rămâne singură are o apreciere de sine foarte scăzută. Divorțul ar însemna oportunitatea să menajezi propria stare psihică. Să te tratezi spiritual.

-Spuneți că trebuie să te căsătorești din iubire. Mulți cred că experimentează o dragoste sinceră, însă până la urmă își dau seama că a fost o iluzie.

-Este foarte importanta stabilitatea psihică a persoanei. Persoanele mature emoțional pot iubi cu un sentiment de siguranță și validitate a trăirii o singură persoană toată viața.

-Ca două persoane să aibă o relație de durată, ele trebuie să se iubească necondiționat?

-Desigur. Însă dacă un partener are o atitudine negativă față de sine însuși, el nu va fi în stare să accepte nici imperfecțiunile iubitului. Mai întâi trebuie să ne rezolvăm propriile probleme psihologice pentru a avea o relație armonioasă.

-În legătură cu viziunea dată, am aflat că  nici dumneavoastră nu ați învățat deodată să faceți doar ce vă pasionează.

-Este adevărat. Am avut această revelație tocmai la 50 de ani. Aproximativ toată viața mea am fost un nevrotic, până am învățat să îmi controlez emoțiile negative. Atunci am devenit fericit. Bazându-mă pe propria experiență pot să spun că niciodată nu e prea târziu să îți schimbi viața. Este nevoie doar să vrei să te schimbi.

-Cum ar fi posibilă această schimbare?

-Există reguli care ne modelează psihic. Fiind copii preluăm inițial un model de comportament de la cei din jur, care au un anumit tip de reacție. Dacă copilul va crește într-o ambianță nefavorabilă, în viitor el va dezvolta probleme psihologice.

Am observat deasemenea că peroanele tind să formeze la maturitate relații similare celor din copilărie. Dacă el nu a simțit iubire, el se va implica ulterior într-o relație ineficientă și va considera că sentimentul de singurătate este ceva firesc, pentru că deja l-a experimentat fiind copil.

Trebuie să conștientizăm că sentimentele negative nu sunt o componentă necesară vieții și pot fi înlocuite cu unele pozitive.

Sursa :