Psihologul Mihail Labkovsky: „Iubește-te atunci când nu faci nimic!”

Există persoane care chiar și după serviciu, în weekend, în vacanță și în prezența altor persoane se află într-o stare permanentă de activitate. Ele nu pot să stea întinse pe plajă, urmărind pasiv orizontul.

Ele mai degrabă vor închiria o barcă, cu care vor ieși dimineață în larg, unde vor prinde pește, pe care îl vor găti la amiază. Aceste persoane nu vor rata ocazia să viziteze toate atracțiile turistice. Ele consideră că fiecare secundă trebuie petrecută cu utilitate.

Problema este că această hiperactivitate nu îți poate aduce fericire. Chiar dacă aceste persoane consideră că modul lor de viață este unul corect.

Cu părere de rău, astfel de persoane își presează cu dinamismul lor și copiii:

-Ți-ai făcut temele? Ai învățat totul?

-Ți-ai facut geanta?

-Fă curat în cameră!

-Ieși afară să te plimbi!

Copilul, recunoscând în părinte o autoritate, face ceea ce i se spune. Părinții nu îi permit să stea un minut. Îl învață că pasivitatea se egalează cu trândăvia și este distructivă.

Cu părere de rău, reproșându-i copilului că este inactiv, nu îl determini să adopte un mod activ de viață, ci îl faci să simtă vină și remușcări.

Persoanele nu se nasc cu acest dinamism, el le este inspirat de părinți. Ei se întrebă cu nedumerire: ”Cum asta să nu fii ocupat cu nimic?”, ”Crezi că cineva va face munca în locul meu?”

Pentru că acest patern comportamental se repetă atât de des, el a început să fie considerat firesc. Însă el poate provoca anxietate și griji.

Oamenii au început să se agite fără un motiv anume. Ei au impresia că dacă se vor opri, se va întâmpla ceva rău. Ei încearcă să atribuie sens oricărei acțiuni a lor și transformă orice faptă într-un scop.

Ei nu se vor plimba numai din plăcere, ci pentru că este nevoie să meargă la magazin, să arunce gunoiul sau să meargă la film sau teatru. Însă, cu toată că atribuie o semnificație fiecărei acțiuni, ei nu sunt mai fericiți. Ei sunt nevoiți să alerge după plăcere și accelerează tot mai mult, pentru că nu pot obține acel sentiment de mulțumire.

Permite-ți să fii inactiv. Nu este ceva rușinos și nimeni nu te va certa pentru acest lucru. Laudă-te nu pentru o muncă grea și efortul depus, ci pentru armonia cu tine însuți.

Va avea de câștigat nu cel care se va grăbi, dar cel care va fi calm.

Sursa :