Psihologul Mihail Labkovsky: „Cum să te desparți de omul iubit, dacă îți dai seama că e un nemernic”

Atunci când „lași” omul iubit, te comporți ca un dependent de droguri care a decis să pună capăt dependenței. Ai decis, dar organismul nu a luat o asemenea decizie și opune rezistență.

Începe depresia, crizele personale. De aia cea mai importantă regulă în asemenea cazuri e să te schimbi tu, să înveți să te iubești pe sine, să te clarifici în gândurile și problemele tale. Atunci să lași pe cineva nu va fi o problemă.

În relațiile nevrotice nu ai nevoie de om, dar de emoțiile pe care acesta le aduce în viața ta. Partenerul pentru un nevrotiv este un obiect. Supărarea și umilința sunt emoțiile lui favorite. „Lăsând” pe cineva, acesta adună în sine toate emoțiile negative. Dacă partenerul se întoarce, îți este bine, dar și rău. Bine, pentru că ai pe cine să elimini toată supărarea. Rău, pentru că știi că el nu merită iubirea ta.

E inutil să lași pe cineva, până când nu te schimbi pe interior și până când partenerul continuă să fie o cale de soluționare a problemelor tale. Atunci când ești convinsă că omul de alături e rău, nimic nu poți schimba. Te forțezi să rămâi, știi că nu e omul tău. Pe omul iubit fie îl accepți așa cum este, fie nu îl accepți deloc.

Eu nu îndemn să vă despărțiți, dacă omul de alături are un comportament diferit. Poate să aibă, contează să-ți placă de el. Dar atunci când în relație îți este rău în mod frecvent, dacă partenerul te irită chiar, te critică, te jignește, atunci sigur trebuie să spui: Scumpule, te iubesc, dar mi se pare că nu vom mai fi împreună.

Nici fericirea, nici sănătatea nu au nevoie de jertfe. Dacă au nevoie, atunci nu e povestea ta. Pleacă. Nu există un motiv serios ca tu să rămâi atunci când își bate joc de tine. Nu e cazul să te învinovățești, să dai o mie de întrebări fără rost. Formularea corectă: Nu îmi place că procedezi astfel. Prima avertizare trebuie să fie și ultima. Nici un fel de: „Parcă ne-am înțeles…”

Să pleci dintr-o relație e mult mai simplu dacă înțelegi că nu-ți place unde ești și nu ai nevoie de asta, dacă înțelegi că nu-ți este important omul, dar emoțiile. Trebuie să scapi de această dependență, nu de om sau de emoții. Trebuie să afli motivele, să te clarifici în gânduri.

Trebuie să ajungi la un asemenea rezultat: dragostea de sine, capacitatea de a petrece timpul cu tine, autoîmplinirea. Atunci vei atrage omul corect și relația potrivită.

Sursa :