Psihologul Mihail Labkovsky: „Să fii feminină nu înseamnă să fii o cârpă!”

Multe dintre femeile care-mi citesc articolele sau vin la lecțiile mele, protestează. Atunci când vorbesc despre independență, posibilitatea de a te întreține, capacitatea de a lua decizii, cariera personală, control asupra propriei vieți – femeile îmi spun că schițez o viziune masculină a lucrurilor: una dură, lispită de emoții.

Să presupunem. Dar haideți să vedem ce o așteaptă pe femeie, lipsită de aceste aptitudini „masculine”.

În primul rând, această femeie nu va avea bani. Ea doar de la bun început va conta pe bărbatul care o va întreține. La început acesta a fost tata, apoi iubitul, apoi soțul. Excludem în acest caz relația de parteneriat: femeia ocupă din start rolul de fiică, iar soțul – cel de tată.

Atunci când pasiunea va trece, bărbatul va privi critic atitudinea femeii. Vrea pantofi noi? Cei vechi încă sunt buni. Femeia e percepută ca o sursă de cheltuieli sigure, iar necesitățile ei nu neapărat sunt importante.

Pe copii îi iubim în pofida la orice. Pe femeie nu poți să o iubești astfel ( ca și pe un bărbat). Nu poți doar să oferi. E o relație de parteneriat, trebuie echilibru. Sexul și mâncarea nu sunt suficiente. Un bărbat gândește până la urmă: dacă o întrețin, sunt eu cel care conduce. Ea va face tot ce îi spun.

Iar femeii va începe să-i fie frică. Dacă el va pleca, cine o va întreține? Cu anii, probabilitatea să întâlnești un bărbat deștept, asigurat, atrăgător este tot mai mică. Chiar dacă bărbatul nu pleacă, cu anii ea devine mai puțin interesantp pentru el. Despre ce să vorbești cu ea? Copii, magazine, seriale. Plictisitor. Sigur, ea poate avea multe hobby-uri. Dar cu ele ea doar își omoară timpul, nu poate crește emoțional și profesional.

Cu ea nu poți vorbi nimic interesant. Ea a văzut puțin și a înțeles puțin. Ea nu are experiență de viață. Ce-i rămâne de făcut? Să nască copii. Dar copiii cresc. Pe la 40-45 ani ea va rămâne din nou liberă. Dar ea nu poate să facă nimic altceva.

Și cel mai important. Femeile care preferă o abordare patriarhală a relației nu-și pot controla viața. Ele mereu sunt dependente. Dacă unei astfel de femei i se spune „Nu”, înseamnă că e Nu.

Dar să revenim la ce am început: la feminitate. Nimeni nu interzice unei femei manager să poartă rochie, nimeni nu interzice unui medic să-și facă părul. Nimeni nu interzice unei polițiste să iubească florile și poezia.

Mă întreabă mulți: de ce femeia care este independentă financiar și emoțional are nevoie de un bărbat?

Răspund: PENTRU FERICIRE. Într-o familie ambii parteneri oferă unul altuia fericire. Dacă omul vede în celălalt o sursă pentru realizarea anumitor servicii, atunci e sfârșitul!

Sursa :