Psihologul Carl Jung: gânduri uimitoare despre căsătorie şi metamorfozele ei psihologice!

După părerea lui Jung, când ne căsătorim din dragoste, devenim anima şi respectiv animus pentru partenerul nostru. Jung presupune că toate relaţiile din tinereţe sunt proiecţia acestor două elemente. Aceasta se explică prin faptul că în primele noastre relaţii suntem ghidaţi de subconştient.

La maturitate omul capătă noi valori şi noi viziuni generale, reconsiderându-se pe sine șe reevaluându-și egoul.

În această perioadă, cel mai des apelează la terapie pacienţii care trec prin experiența divorţului. La această etapă persoana poate suferi un dezechilibru al armoniei lăuntrice. Se poate confrunta cu neînțelegera lumii exterioare.

Dacă în tinereţe prieteniile se leagă foarte uşor, atunci la o vârstă înaintată acestea devin complicate. Lucru ce rezultă din propriile afirmaţii greşite, gen: “ Sunt la vârsta de 45 de ani! Viaţa se sfârşeşte aici!”.

Jung categorizează două tipuri de oameni după atitudinea lor faţă de viaţa de mijloc:

a) Cu natura spirituală simplă

b) Cu natura spirituală complexă

Prin ,,natură spirituală simplă” subînţelegem oamenii care nu trăiesc conflicte interioare aprinse, opusul celor cu „natura complexă” – oamenii a căror lume lăuntrică este tulburată de complexe şi convingeri greşite.

Cu referire la relaţia dintre cele doua tipuri de persoane, Jung afirmă că natura complexă se poate „alimenta” cu emoţii pozitive de la cea simplă.

Dacă acest lucru are loc, un mariaj între doua tipuri de firi diferite are şansă la un viitor.

Există un detaliu important aici, după părerea lui Jung: într-un cuplu căsătorit mereu există un partener „complex” şi altul „simplu”.

Dar acest „determinativ” nu este unul stabil, de exemplu: femeia poate fi o fire complexă în carieră, iar acasă – simplă, iar soţul dimpotrivă, sau viceversa.

Sursa :