Psihologii recomandă: câteva tehnici care te vor ajuta să acționezi cu încredere

Psihologul Kelly McGonigal a studiat o perioada lungă de timp conceptul de autocontrol și este sigură că voința poate fi antrenată. În acest articol vor fi prezentate cele mai eficiente tehnici de a te motiva să acționezi.

1. Tehnica respirației corecte

Tranziția de la o stare de lipsă de puteri la o productivitate ridicată este determinată de o tehnică a respirației corecte. Ea acționează asupra lobului prefrontal și asupra ritmului cardiac, care sunt responsabile de manifestarea voinței. O respirație lentă diminuează stresul și facilitează luarea unei decizii.

Trebuie să încetinești cât mai mult respirația, păstrând totuși o ritmicitate. Inspira prin nas și expiră prin gură. Timp de un minut nu trebuie să expiri mai mult de 5-6 ori. Practică acest exercițiu timp de 2 minute.

2. Regula celor 10 minute

Această regulă presupune opoziția față de tentații și adoptarea unei atitudini hotărâte pentru a acționa. Trebuie să aștepți mai întâi 10 minute, apoi să iei o decizie. Timp de 10 minute percepția noastră asupra unei situații se poate schimba.

Când trebuie să iei o decizie, ia în considerare care sunt scopurile, aspirațiile și valorile tale. Cu cât mai mult timp te vei gândi la ele, cu atât mai mult hotărârea ta va coincide cu acestea.

Câteodată, această întârziere de 10 minute a luării unei decizii poate provoca disconfort, dar merită să fie respectată. Această tehnică funcționează și în contextul unei situații care provoacă stres. Oferă-ți câteva minute pentru a te liniști și totul nu va părea atât de copleșitor.

3. Evaluarea nereușitei

Dacă ai stabilit un anumit scop, dar ești pesimist în legătură cu acesta, atunci șansele tale de reușită scad. De obicei, atunci când faci predicții negative, tinzi să depui mai puțin efort și să renunți în fața oricărui obstacol. În acest sens, este recomandat să analizezi în mod realist inconveniențele care pot apărea pe parcurs. Astfel ele nu vor deveni o surpriză.

Răspunde la câteva întrebări: ”Când voi ceda?”, ” Ce poate să mă sustragă de la îndeplinirea scopului?”, ”Ce obstacole pot apărea?”. În continuare, transformă orice eșec într-un câștig.

4. Tehnica norului imaginar

De regulă, cu cât încerci să uiți un gând, cu atât el mai insistent reapare în memorie. Conform unor cercetări, după o dietă, persoanele sunt predispuse să consume produse pe care și le interziceau. Gândurile despre o mâncare interzisă devine pentru ele tentante.

Dacă sesizezi un gând de care ai vrea să scapi, închide ochii și analizează acel gând impersonal. Conștientizează că tu ai controlul asupra lui și decizia finală îți aparține ție. Imaginează-ți că acel gând este un nor și imaginar dizolvă-l.

Sursa :