Cum să afli dacă iubești un narcisist

Dacă cochetezi cu ideea de a te lansa într-o nouă relație, poate că ar fi înțelept să analizezi din start dacă nu cumva ai de-a face cu un personaj de-a dreptul dificil de suportat: narcisistul.

Potrivit dicționarului medical, narcisistul este cel ce acordă o atenție exagerată propriei persoane, demonstrând o veritabilă obsesie pentru aspectul fizic și manifestând o dragoste de sine excesivă, patologică.

O astfel de persoană ar putea constitui un partener de coșmar, așadar specialiștii în psihologia de cuplu ne recomandă să fim cu băgare de seamă la o serie de aspecte specifice în acest context:

Narcisistul tinde să se folosească de persoana care-i stă alături, nu se dă înapoi de la insulte și refuzuri și încearcă să-și manipuleze cu orice preț partenerul, demonstrând o abilitate ieșită din comun pentru a-l determina să adopte decizii care nu-i aparțin în mod normal.

Acest ultim abuz psihologic e poate cel mai dificil de identificat, mascat fiind de un comportament aparent binevoitor, dar persuasiv și extrem de înșelător.

Având în vedere că narcisistul suferă de o dereglare de natură psihică, descrisă în Manualul diagnostic și statistic al tulburărilor mentale (DSM), se recomandă acordarea unei atenții sporite modului în care acesta și-a dezvoltat capacitatea de a respinge senzația de umilință, structurându-și o grandioasă părere despre sine însuși.

Problema cea mai grava a narcisistului este că suferă de o patologie care îl împiedică pur și simplu să apeleze la un consult de specialitate: se consideră perfecțiunea întruchipată, astfel încât nu are nevoie de părerea specialistului în materie, asemenea posedatului care fuge de exorcism.

Armele narcisistului și efectele lor

Una din cele mai bune strategii pentru a ne auto-apara de comportamentele narcisiste este aceea de a recunoaște tacticile lor mentale preferate, astfel încât să evităm cercul vicios în care ar putea să ne atragă.

Iată care sunt metodele cele mai des utilizate de narcisiști pentru a-și „subjuga victima”:

1.Furia nemotivată – cu ajutorul acesteia obține rapid pasul înapoi din partea partenerului;

2.Gaslighting-ul – o formă de violență psihologică prin intermediul căreia narcisistul minte în legătura cu trecutul, determinând partenerul să se îndoiască de propria memorie și de capacitățile sale de percepție;

3. Privirea fixă – privindu-și intens dar cu raceală victima, ca și cum nu ar avea nici un sentiment, îi transmite acesteia o senzație de spaimă, menită să o supună, să o domine;

4. Tăcerea nejustificată – prin ignorarea persoanei care-i stă aproape, narcisistul urmărește să o „fiarbă în suc propriu”, penru a-i spori nivelul frustrării și a-l împinge să-și ceară scuze chiar și atunci când nu a greșit cu nimic.

5. Proiectarea propriilor sentimente – constituie o tactică grație căreia narcisistul atribuie celuilalt sentimente sau comportamente care în realitate îi aparțin lui însuși. De pildă, narcisistul își acuză partenerul că minte, deși el este cel care deformeaza adevărul sau poate să transmită celui apropiat sentimentul de vinovație, când în realitate vinovatul e el însuși.

6. Fuga de responsabilitate – narcisistul este extrem de abil în „a o da cotiță”, când se simte prins în corzi: găsește mereu argumente pentru a evita asumarea oricărei responsabilități și a da vina pe partener;

7. Manipularea – este una din tacticile preferate ale narcisistului, care nu ezită să-și amenințe partenerul persuasiv cu despărțirea, infidelitatea sau respingerea totală. Aceasta este o metodă prin care urmărește să-i ceara victimei ceva ce în mod normal i-ar fi fost refuzat scurt. Cei ce cad în această capcană se trezesc că adoptă decizii pe care nu s-ar fi gândit niciodată că le-ar accepta.

8.Rolul de victimă – când strategiile sale nu dau roadele dorite, narcisistul își joacă ultima carte: aceea de victima. Nereușind să domine relația și să se plaseze într-o poziție de superioritate, încearcă să răzbeazcă în planurile sale „de jos în sus”. În felul acesta dorește să obțină compasiune și înțelegere din partea celui ce-i stă aproape, pentru a-l sili să lase garda jos și să dobândească în final controlul situației.

Cum să ne comportăm cu narcisiștii

Cunoscând armele psihologice ale narcisistului și efectele acestora, putem învăța să ne autoprotejăm în situația în care avem de-a face cu astfel de subiecți și să gestionăm dinamicile relației astfel încât să nu ne transformam în victime sigure.

În ceea ce privește comportamentul recomandat de specialiști în cazul în care ne confruntăm cu astfel de atitudini, lucrurile sunt cât se poate de simple: cel mai înțelept lucru este să ne păstrăm calmul și să încheiem conversația cât mai rapid cu putință, pentru a nu ne lăsa antrenați în jocul abuzului mental către care narcisistul intenționează să ne îndrepte pașii.

*Bibliografie: 

  1. Manuale diagnostico e statistico dei disturbi mentali (DSM);
  2. Disarmare il narcisista – Wendy T. Behary (2012);
  3. L’illusione del narcisista – Giancarlo Dimaggio (2016);
  4. Difendersi dai narcisisti – Les Carter (2010).