Psihologia sclavului: cum să scapi de ea pentru totdeauna

Sclavii lumii de azi.

În zilele noastre sclavii nu mai sunt tratați în cel mai josnic mod. Am ajuns la un altfel de sclavie. Marea parte dintre noi suntem sclavii actualului sistem socio-economic și cultural. Un sistem care impune anumite valori și ne manipulează, ne influențează gândurile. Sclavia zilelor noastre constă în faptul că fiecare dintre noi participă la o serie de rutine. Exemplu ar fi cumpărăturile – cumpărăm o mulțime de lucruri, fără ca să ne întrebăm la ce ne trebuie, fiind influențați de publicitățile colorate, cumpărăm orice, chiar dacă lucrurile achiziționate nu ne sunt de folos.

O altă rutină căreia îi acordăm foarte mult timp este moda.

Cumpărăm haine de firmă, urmărim jurnalele de modă, cititm articole legate de modă. De multe ori acordăm prea multă atenție imaginii noastre, fiindcă dorim să ne construim o reflecție pe care să o proiectăm lumii. Totodată, dorim să ne prezentăm altfel decât suntem. Fiind influențați de „perfecțiunea” care este redată pe rețelele de socializare, în jurnale, în mass media, ne simțim mai puțin frumoși și deștepți.

De aceea dorim să devenim niște copii, ne construim o mulțime de complexe, fără să conștientizăm că această perfecțiune mimată este o metodă de marketing.

Ne este indus faptul că din momentul în care vom cumpăra anumite produse, respectul față de noi înșine va crește.

Ne vom tranforma în alți oameni. Mai frumoși, mai apreciați. Marile corporații au scopul de a ne lua banii creând publicități atractive. De mult nu mâncăm pentru a ne simți bine, pentru a fi productivi și sănătoși. Cumpărăm alimente fiind duși în eroare de panourile colorate care fac publicitate la mâncăruri sănătoase. Tratăm mâncarea ca pe un medicament. Mâncăm ca să uităm de durere și de emoțiile profunde. Credem că statutul nostru social va crește, doar dacă ne vom lua mașină, haine, obiecte.

Cum să nu fim sclavii acestei societăți?

Noi, oamenii, ne lăsăm manipulați emoțional, din această cauză acceptăm recompensele imediate.

Iar acest lucru dăunează pe termen lung. Trebuie să înțelegem că viața în zilele noastre trece foarte rapid. E de dorit să ținem pasul acestui ritm alert și să ne concentrăm pe capacitățile pe care le avem. Zi de zi să ne valorificăm mintea. Să investim în educația și abilitățile noastre.

Astfel, vom putea face față concurenței. De asemenea, ar fi în favoarea noastră dacă ne vom debarasa de obiceiurile noastre. Astfel, nu vom fi dependenți de lucruri care nu ne fac bine, ci vom pune mai mult accent pe pasiunile, pe visurile și pe dorințele noastre.

Pentru a nu fi sclavii marketing-ului trebuie să devenim mai maturi și mai respensabili.

Problemele noastre ne rezolvăm noi înșine, fără să învinuim pe cineva sau să venim cu reproșuri și regrete. Banii îi cheltuim conștient și asumat. Cumpărăm doar ceea ce credem că ne va influența într-un mod pozitiv. Cheltuim banii doar pe mâncare sănătoasă. Cumpărăm un calculator performant doar pentru că acesta ne poate ajuta să ne îmbunătățim activitatea profesională.

Cumpărând cărți calitative vom acumula informații utile care ne vor ajuta în diferite situații. Din momentul în care nu ne vom lăsa manipulați de societate, ci vom fi atenți la ce cumpărăm, pe cine urmărim pe rețele socializare, vom cheltui banii doar în favoarea noastră, doar așa nu vom mai fi sclavii acestei societăți materialiste.

Cu drag, Mary