Psiholog Mihail Labkovsky: „Nu câștigă omul mereu agitat, dar cel care este calm și trăiește momentul”

Există persoane care, indiferent ce ar face, fie că este vorba despre serviciu sau zile de weekend, întotdeauna sunt în mișcare. Aceste persoane ies în evidență pentru că ele pur și simplu nu știu cum e să stea fără să facă nimic, nici să privească un orizont…

Asemenea persoane simt întotdeauna o energie fără de sfârșit, iar motto-ul lor este: Timpul trebuie petrecut cu beneficii”. Dar, în același timp, nu este clar cum se măsoară aceste beneficii.

Putem spune că primesc plăcere din extraordinara lor energie? Cel mai adesea nu. Pur și simplu nu se pot opri și consideră acest lucru a fi un avantaj. Mai mult, asemenea oameni nu oferă nici celor din jur liniște și odihnă, mai ales copiilor, chiar dacă nu sunt ai lor.

Mereu vin cu întrebări și reproșuri că lecțiile nu sunt scrise cum trebuie, că șosetele zac împrăștiate sau cărțile stau necitite. Îi deranjează dacă copiii stau întinși pe canapea sau dacă camera este în dezordine.

În asemenea momente copii privesc cu frică și fac ce li se cere cu gândul că se vor putea mai apoi relaxa, dar nu e chiar așa. Susținătorii unei asemenea atitudini nu pot suporta atunci când copiii stau și nu fac nimic.

Unii oameni se nasc așa pentru că și ei, la rândul lor, au fost persecutați de părinți sau li s-a reproșat că se odihnesc prea mult. Așa că au fost puși să muncească și au crescut puternici, muncitori și au început să pună întrebări retorice.

Cum se face că o persoană stă fără treabă?

Oare cineva trebuie să facă ceva în locul cuiva în viață? Deci nu este de mirare că activitatea continuă și constantă este considerată a fi o normă și este puternic aprobată de societate.

Dar viața se schimbă, nimic nu stă pe loc. Acum ideea nu este că strămoșii noștri și strămoșii strămoșilor noștri au lucrat neobosiți de dragul familiei și gospodăriei și noi nu trebuie să rămânem în urmă. Problema este că mulți dintre noi trecem prin momente de anxietate, uneori inexplicabilă.

Oamenii se grăbesc fără sens doar pentru a opri această anxietate. Li se pare că, dacă se vor opri, se va întâmpla ceva, se va pierde ceva și nu pot face nimic în acest sens. Incapabili să facă față anxietății de diferite feluri și să nu poată sta față în față cu ei înșiși.

Caută să dea sens absolut activităților și acțiunilor personale. Iar dacă fac ceva, totul trebuie să aibă un scop. Ei nu merg pe jos doar din plăcere și nici nu doresc să audă că plăcerea în sine poate fi un scop. Mișcarea continuă este pentru ei simptomul și consecința incapacității de a se bucura de viață.

Oameni, fiți calmi!

Acest lucru nu este jenant, nu dăunează și nimeni nu vă va certa. Ieșiți din stilul de viață de modă veche și trăiți în armonie cu voi înșivă. Acordați copiilor voștri timp liber pentru liniște, meditație.

Câștigă nu cel care mereu este neliniștit și agitat, dar cel care este calm și încrezător și care trăiește momentul. Învățați să aveți timp liber, să stați pur și simplu, să nu suferiți. Să nu planificați, să nu vorbiți într-una, să nu priviți televizorul într-una.

Dacă nu puteți face față anxietății de unul singur, căutați ajutorul specialiștilor: psihologul, terapeutul, psihiatrul. Viața are sens, viața merită trăită. Trăiți cu plăcere cât mai mult timp posibil.

Psiholog Mihail Labkovsky

Sursa :