Primele semne ale arderii emoționale. Fiți atenți, corpul vostru încearcă să vă spună ceva

Fiecare semnal din corpul nostru este o încercare de a ne avertiza asupra pericolului iminent care urmează să apară în viața noastră. Ignorarea acestor semne, din păcate, se soldează cu mari eșecuri și decepții.

Personal, îmi este greu să refuz sau să spun „nu” atunci când vine vorba despre muncă. Da, sunt o persoană liber profesionistă, ceea ce înseamnă că nu câștig bani atunci când nu lucrez.

Ca majoritatea celor liber profesioniști, mi-e teamă că va veni ziua în care nu voi primi un email de ofertă de muncă. Prin urmare, răspund cu „da” la fiecare propunere, chiar dacă fizic știu că nu o pot îndeplini. Așa este construit omul: este practic mereu condus de frica și incertitudinea cu privire la viitor.

Acționând sub acest impuls, de foarte multe ori nici nu am observat epuizarea. Am realizat acest lucru mult prea târziu, când deja cădeam de pe picioare și nu mai puteam face nimic. Pe măsură ce munca devenea din ce în ce mai mare, scădea și forța: au început să apară afecțiuni fizice, ca durerile de cap, durerile de gât și spate, insomnia.

Din momentul când am început să fac terapie, situația s-a ameliorat și am luat totul sub control. Treptat am învățat să fac față anxietății, mi-am simplificat programul de lucru. Dar cel mai important, am descoperit propria metodă de a evita epuizarea. Aceasta constă în observarea la timp a primelor semnale pe care le transmite corpul.

Stresul nu este doar o experiență emoțională

Este și una fiziologică, o spun numeroase cercetări. Se manifestă atunci când bătăile inimii încep să crească din senin după o comunicare cu o persoană toxică. Sau când o durere infernală de cap apare după o zi lungă de muncă. Sistemul nostru nervos declanșează un răspuns de luptă sau fugă de fiecare dată când trecem printr-un stres.

Stresul cronic poate afecta grav sănătatea mentală și pe cea fizică. De aceea este foarte important să fim atenți la orice semn pe care ni-l transmite corpul nostru. Greutatea de la nivelul picioarelor, iritabilitatea crescută, tulburările de somn, durerile de cap, de spate sunt niște semne care nu trebuie să fie ignorate.

Corpul uman este creația lui Dumnezeu, motiv pentru care orice semnal pe care ni-l transmite este o încercare de avertizare asupra pericolului iminent. De aceea este foarte important ca înainte de culcare să facem o scanare mentală a corpului nostru, să atragem atenție la cele mai mici dureri.

Fiecare stare de rău este o avertizare. Dacă descoperim anumite semne, asta înseamnă că am luat asupra noastră mai mult decât putem duce. Practicarea mindfulness-ului va deschide noi oportunități de a ne cunoaște propriul corp. Este mult mai ușor să prindem primele semnale ale oboselii iminente, decât să tratăm ulterior consecințele.

De îndată ce le găsim, să încetinim puțin, să ne odihnim bine. Pentru că prevenirea oboselii cronice este mult mai ușoară decât tratarea acesteia.