Poți schimba un om, iubindu-l!

Fragment din romanul „În umbra pașilor tăi”, de Vitali Cipileaga. 

Afecțiunea este o nevoie umană primară. În această ecuație complicată și duală, de cerere-ofertă, necunoscutele sunt cele care mențin echilibrul.

Nu poți forța iubirea, dar o poți câștiga, mizând pe indicii cheie ai unei relații – timp, răbdare, implicare, iertare… Oricât de multe bătăi de cap nu ne-ar da, iubirea are în sine esență, pe când singurătatea este goală, unul din ultimii îngeri izgoniți din Paradis care-și caută cu disperare drumul înapoi.

Intimitatea, starea de confort regăsită alături de un om drag, necesitatea de a iubi și de a fi iubit constant de cineva cântărește mai greu decât libertatea. Poate pentru că ce-i mai rămâne unui om liber, dacă e privat de manifestările cele mai pure și mai naturale ale spiritului său? Ce-i mai rămâne unui om liber, dar condiționat să se închidă în sine?

E păcat… Un om liber care nu poate iubi e un prizonier știut doar de el insuși. Dorința de a păstra un sentiment se transpune în dorința de a păstra omul. Dar adesea ne înșelăm crezând că odată cu omul dispare și sentimentul. Afecțiunea adevărată, trăită prin dragoste, este o binecuvântare atemporală și transcendentă, așa cum este și sufletul omului.

Poți schimba un om, iubindu-l. Iar alegând să iubești, vei deveni nemuritor.

The flights have been cancelled. Theo privea descumpănit unul dintre panourile de informare ale aeroportului Heathrow, înțelegând că sunt șanse minime să mai urce în avionul cu destinația București. Vremea se înrăutățise brusc, plouase infernal noaptea întreagă și toate zborurile fuseseră anulate.

Sute de oameni epuizați și agitați alergau în toate părțile prin labirinturile aeroportului. Câțiva angajați de la biroul de informații încercau cu disperare să explice unor clienți nemulțumiți că vina nu le aparține și că cel mai probabil zborurile vor fi reluate a doua zi.

Theo nu mai voia să stea la Londra nici câteva ore. Orașul ăsta îi ploua peste rănile dezvelite. Avea impresia că până și rațiunea îl durea sub presiunea norilor plumburii ai Londrei. Privea nemișcat pentru a evita orice forțare a propriilor mecanisme defecte.