fb

Pilda regelui Solomon, o lecție de viață pe care trebuie să o asimilăm fiecare: dragostea cere sacrificiu

Pilda regelui Solomon, despre cele două femei și adevărata dragoste de mamă, este foarte cunoscută și trezește sentimente profunde în sufletul tuturor celor care o cunosc.

Pilda regelui Solomon este un bun exemplu despre ceea ce înseamnă și presupune cu adevărat dragostea adevărată de mamă și iubirea în general.

Solomon a fost rege al poporului evreu timp de aproximativ 40 de ani, din anul 971 până în 931 î.H. A fost un rege apropiat poporului, iar atunci când oamenii săi se loveau de diverse probleme, la care nu găseau rezolvare, veneau în fața regelui pentru a-i cere sfatul. Niciodată sfaturile sale nu au dat greș, iar corectitudinea a fost prima în toate alegerile sale.

Este renumită pilda regelui Solomon, cea în care două femei pretindeau că ambele sunt mame ale aceluiași copil. Cele două erau prostituate și locuiau în aceeași casă și au născut la diferență de trei zile, însă copilul uneia dintre ele a murit. Astfel, acestea s-au afișat în fața regelui, împreună cu un bebeluș, și fiecare dintre cele două susținea că este mama acelui copil.

Înțeleptul rege era conștient de faptul că dragostea adevărată nu ține de posesie. Adevărata dragoste constă în a vrea binele celui pe care îl iubești, chiar cu prețul de a pierde acea persoană, cu prețul sacrificării fericirii tale de dragul celui iubit. Așa și în cazul celor două femei, el știa că adevărata mamă va renunța la copil pentru binele acestuia.

Astfel, Solomon, pentru a testa adevărata dragoste de mamă și a afla care este mama reală a copilului, a decis ca de față cu cele două să taie copilul în jumătate, spunându-le celor două femei că așa ambele vor avea parte de el. Desigur că adevărata mamă s-a opus pentru a nu-i fi sacrificat copilul și a decis să-l lase celeilalte, în timp ce falsa mamă, în mârșăvia și egoismul ei, a fost de acord să-l sacrifice pe bebeluș, decât să rămână fără copil. Reacția femeii care i-a dat viață bebelușului, de a-l ceda celeilalte, numai să-l știe viu și nevătămat, a fost dovada clară pentru rege că ea este cea care i-a dat viață, îl merită și îl iubește cu adevărat.

Pilda regelui Solomon este cea mai clară dovadă a faptului că dragostea cere sacrificiu în numele iubirii și că nu posesia este adevărata dovadă a ei, ci binele celui îndrăgit.