Personalizează-ți scopurile și urmează-le hotărât: cum să găsești sens și valoare în tot ceea e faci!

Unele persoane se lasă atrase în rutină. Muncesc mult și intensiv, ca până la urmă să își dea seama că nu au dobândit nimic semnificativ. De aceea contează ca tot ce faci să fie determinat de un sens, un scop care să aibă valoare pentru tine. Identifică ceea ce te pasionează și modelează-ți activitatea în conformitate cu propriile domenii de interese.

Sportivii faimoși, oamenii de succes și inovatorii întotdeauna urmează un țel. Acest fapt le permite să își concentreze  toate forțele în cadrul unei cauze. Le oferă posibilitatea să gândească pragmatic și să planifice lucrurile anticipat.

Când ai un scop clar îți este mai ușor să observi evoluția personală și să eviți deficiențele structurale.

Stabilirea unui obiectiv constă în 3 etape. Mai întâi creează-ți o idee despre ceea ce vrei să faci. Apoi, divizează acel concept în câteva idei concrete, care trebuie materializate treptat. În final, planifică acțiunile ulterioare.

Există 2 tipuri de scopuri, cele de lungă durată și cele de scurtă durată.

Pentru a stabili scopuri de lungă durată trebuie inițial și primordial să analizezi domeniul în care vrei să perseverezi. Pune întrebări și oferă în timp răspunsurile necesare.

– Carieră – La ce nivel sunt și unde vreau să ajung?

– Sfera financiară – Cât vreau să câștig?

– Studii – Ce informație posed și ce completări sunt necesare? Ce abilități trebuie să dezvolt?

– Familie – Este pentru mine familia o prioritate? Cum să devin un părinte bun?

– Modul de gândire – Cât de flexibil sunt în a accepta viziunea altor persoane?

– Utilitate – Vreau ca ceea ce fac să le fie util altora?

În scopurile de scurtă durată, după ce deja ai identificat ceea ce vrei să faci, trebuie să stabilești un termen limită de îndeplinire a sarcinilor componente. În dependență de personalitatea individuală, alege între: un an, jumătate de an, câteva luni sau câteva săptămâni. Fă pași mici în realizarea obiectivelor.

Stabilește prioritățile și urmărește condițiile necesare pentru un scop bun. El să fie clar formulat, măsurabil, realizabil, nu fantezist și să se încadreze adecvat în timp.