Pentru a avea o relație reușită, e nevoie să avem aceleași valori ca partenerul

Adesea spunem că ne-am îndrăgostit de celălalt pentru că este atât de diferit și ne completează. Spunem chiar că polii opuși se atrag reciproc. Credem și chiar susținem că într-un cuplu, diferențele dintre parteneri îi fac pe aceștia să se potrivească pentru că sunt completați fiecare de jumătatea celuilalt. Chiar promovăm ideea întregului construit de două jumătăți diferite. O idee romantică dar nesusținută practic și, prin urmare, o putem considera un mit. Vedem atâtea relații intrate în impas pentru că partenerii împărtășesc viziuni diferite despre viață, au preferințe diametral opuse în ce privește modul în care să își trăiască relația, se ghidează după principii diferite, nu împărtășesc aceleași valori.

Valorile sunt cel mai constant aspect al caracterului nostru. Preferințele, interesele, înfățișarea, țelurile, comportamentele și unele aspecte ale personalității, ni se schimbă de-a lungul timpului. Valorile esențiale ale fiecăruia dintre noi rămân neschimbate si ne reprezintă esența noastră la care nu putem renunța fără a simți că de fapt renunțăm la ceea ce suntem, ne îndepărtăm de noi și asta are un preț prea mare pentru a-l plăti. Putem face și chiar facem multe compromisuri într-o relație în multe aspecte pentru a reuși să ne armonizăm pentru că, oricât de asemănători am fi, nu suntem identici, dar nu putem face compromisuri în ce ne privește valorile esențiale fără a pierde din integritatea sinelui.

Pentru o relație frumoasă și sănătoasă, avem nevoie să împărtășim cu partenerul, valori comune.

Valorile sunt principiile care ne călăuzesc purtarea în relațiile cu ceilalți. Ele sunt expresia felului în care credem că ar trebui să ne purtăm cu alții și a felului în care credem că ar trebui să se poarte ceilalți cu noi. Într-o lume aflată în permanentă schimbare, valorile sunt ancora noastră, ne servesc drept repere la care ne întoarcem pentru a ne regasi și a ști ce avem de făcut. Din valori ne luăm certitudinea, avem nevoie de ele iar renunțarea la acestea ne aruncă în confuzie și pierdere a sentimentului de sine. Dacă împărtășim aceeași viziune cu partenerul, relația pare mai ușor de armonizat, suntem mai puțin conflictuali, reușim să ne simțim înțeleși, respectați, putem comunica mai ușor pentru că vorbim aceeași limbă și, prin urmare, nu vom avea nevoie de dovezi anume pentru a ne simți iubiți. Simțim iubirea pur și simplu fiind doi și totuși uniți în gândire și simțire.

Nimeni nu renunță la valorile lui ușor, fără să rupă bucăți din el și mulți din cei care o fac de dragul celuilalt și o fac adesea pentru a se întâlni undeva în diferențele lor, ajung să se piardă, să nu își mai regăsească identitatea și să sufere din pricina golului. Nimeni nu ne poate cere să renunțăm la noi. Într-o relație vrem să fim întregi împreună nu jumătăți așa că, mai bine ne-am căuta întregul asemănător și nu jumătatea diferită! Șansele să fim împliniți așa sunt mai mari.

Alegeți parteneri care au aceleași valori esențiale ca voi!

Aveți grijă de voi!