Pe o femeie trebuie să o iubești, pur și simplu să o iubești. Dacă vrei să educi pe cineva, cumpără-ți un câine

O relație e formată din doi oameni. Ea și el. Unde el se implică și ea se implică. Unde el iubește și ea iubește. Unde el recunoaște și ea îl iartă. Și invers. Să crezi că relația e pentru a potrivi caracterul ei cu felul lui de a fi e prostesc. Și fără efect. Să vrei să îl faci copil numai bun de educat e o aberație. Cum atunci să mai iubești, dacă trebuie să ai grijă de nebuniile celuilalt, de educația și comportamentul lui?

Lucrurile care se fac din dragoste diferă de lucrurile care se fac din interes. Inclusiv și în relații. Să aduci pe omul iubit în starea să-ți copie gesturile și atitudinea e ca și cum l-ai impune să te iubească în felul tău. Dar cum să iubești după ordine? Dacă femeia care-i alături de tine nu ți se potrivește, las-o. Dar nu încerca să o modelezi după poftele tale. Nu încerca, că ajungi în momentul în care nu mai recunoști pe cea care odată era atât de specială, dulce și nebună pe alocuri. De ce ți-a plăcut atunci? Exact, pentru că nu era ca tine. Iar fiecare om caută ceea ce nu are și ceea ce nu este. Acum gesturile ei ți se par grosolane, iar cuvintele false. Dar nu crezi că ea a ajuns reflecția ta? O reflecție plină de reproșuri, de gânduri nepotrivite, de trântit de ușă. Și asta pentru că ceva timp în urmă ai îndrăznit să schimbi un om.

Pe o femeie trebuie să o iubești, nu să o schimbi. Așa cum femeia trebuie să te iubească, dar să nu te prefacă într-un slab. Oamenii se schimbă din dragoste și chiar și atunci o fac pentru că primesc ceva în schimb. Primesc dragoste, senzația că sunt alături de cineva și că tot acel cineva se gândește la ei. În rest, intenția de a schimba se rezumă la împotrivirea celuilalt. Cum să-i furi libertatea? Cum să decizi pentru el? Trebuie să iubești prea mult ca să devii umbra celuilalt. Și sunt femei care ajung mai mult decât o umbră. Oare ele însă mai iubesc?

Pe o femeie trebuie să o iubești și să acționezi alături de ea, din dragoste. Și să accepți. Accepți caracterul, gesturile, mofturile și cuvintele ei. Dacă nu îți plac, pleci. Așa cum și ea e liberă să plece atunci când nu vă potriviți. Atât de mulți se complică, încercând să schimbe pe omul de alături și atât de mulți pleacă prea devreme, înainte să știe cât de frumos era sufletul celuilalt. De asta în relațiile unde este iubire reciprocă, totul se rezolvă. Acolo unde este un ea și-un el: două părți diferite ale aceluiași întreg.

Pe o femeie trebuie să o iubești, pur și simplu să o iubești. Dacă vrei să educi pe cineva, cumpără-ți un câine.