Până omul nu renunță singur, el este mai puternic decât propria soartă

Viața nu întotdeauna este corectă. Uneori, trebuie să trecem prin diferite încercări, unele mai ușoare, altele mult mai dificile. Dar trebuie să nu uităm niciodată că întotdeauna avem dreptul să alegem, că întotdeauna este o cale de ieșire…

Un studiu efectuat la Harvard în anii 1950 a demonstrat până unde pot duce limitele voinței. Dr. Curt Richter a pus mai mulți șobolani într-un bazin cu apă. Intenția era să testeze cât acești șobolani pot merge pe apă. Datele indicau o limită maximă de 15 minute.

Însă rezultatele studiului au fost răvășitoare. Înainte să ajungă în pragul epuizării, cercetătorii au scos șobolanii din apă. I-au lăsat să se odihnească bine. Apoi i-au pus din nou în acel bazin cu apă. De data aceasta, cât crezi că au rezistat acești șobolani? 15 minute? Poate 30? Nu!

Au rezistat 60 de ore!!! Este purul adevăr. Șobolanii au rezistat 60 de ore înotând. Motivul? Șobolanii, crezând că vor fi salvați din nou, și-au păstrat corpurile rezistente.

E o concluzie bună și pentru toți oamenii. Dacă acea mică speranță l-a făcut pe un șobolan epuizat să reziste atât de mult timp, oare ce poate face credința și speranța pentru un om?

„Pâna când o persoana nu renunță singură, ea este mai puternică decât destinul său”. (Erich Maria Remarque)