fb

Osho: o lecție profundă despre poveștile de dragoste moarte

Osho a fost un filozof și învățător spiritual indian.

Mai jos găsești una din pildele lui minunate, despre poveștile de dragoste moarte:

În scripturile indiene există o poveste despre Shiva. Soția lui, Parvati, s-a stins, iar el a cărat leșul ei prin toată țara timp de 12 ani, sperând că va găsi un medic care să o poată învia. 

Odată cu trecerea timpului, au început să se desprindă bucăți din trupul mort, dar Shiva a continuat să caute un doctor. 

În India sunt 12 locuri sacre. Se spune că acestea sunt locurile unde au căzut părți din corpul lui Parvati. 

Poți căra corpul mort, dar nu vei găsi doctorul. Niciodată. 

Milioane de oameni cară povești de dragoste moarte, care nu mai există de multă vreme. Le cară cu frică, chiar dacă tot ce a rămas este nefericirea. Când iubirea moare, ea moare. Trebuie să accepți asta, fără să-ți pară rău. Înțelege că nu mai poți să faci nimic. 

Asta este natura lucrurilor: încep și se termină. Tot ce poți să faci este să accepți asta. 

Dacă inima ta vrea ceva veșnic, iată calea – renunță la iubire. Ca să poți oferi, trebuie să ai. Dar tu încerci să oferi ceea ce nu ai; Într-un final vei fi plin de iluzii. Dar cât timp poți trăiești în iluzie? 

Mintea noastră niciodată nu va găsi adevărata cauză. Nu poate s-o facă, deoarece asta înseamnă sinucidere pentru ea. Atunci va încerca să dea vina pe partener: el este de vină pentru tot, chiar dacă nu este așa. 

Nu poți reface o iubire distrusă. Când înțelegi asta, începe să îți fie frică. Vrei să păstrezi cu orice preț omul drag, chiar dacă e imposibil. 

***

“Dragostea trebuie să fie o relaţie marcată de prietenie. Aici nimeni nu este superior, nimeni nu ia toate deciziile, ambii parteneri înțeleg că sunt diferiţi, că abordează viaţa în mod diferit, că gândesc diferit şi totuşi, cu toate aceste diferențe, se iubesc.”

via: yupi