fb

Osho: O lecție profundă despre poveștile de dragoste moarte

Osho a fost un filozof, guru și învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas sau oshoism.

Iată un fragment din învățăturile lui, despre poveștile de dragoste moarte:

În scripturile indiene există o frumoasă poveste despre Shiva. Soția lui, Parvati, s-a stins, iar el a cărat leșul ei prin toată țara timp de 12 ani, sperând că va găsi un medic care să-l poată ajuta.

Încet, încet, au început să se desprindă bucăți mari din trupul mort, dar el și-a continuat călătoria în căutarea unui doctor. Plângând, mergea astfel prin toată țara.

În India sunt 12 locuri sacre. Se spune că acestea sunt locurile unde au căzut părți din corpul lui Parvati. Oriunde cădea o parte, locul devenea sacru.

Poți căra corpul mort, dar nu vei găsi doctorul.

Povestea asta are un sens profund, unic. Am observat că milioane de oameni cară povești de dragoste moarte, care nu mai există de multă vreme. Însă ei le cară cu frică, cu toate că nu e altceva decât nefericire și agățare. Când iubirea moare, ea moare. Cu timpul trebuie să accepți moartea și să spui la revedere, fără să plângi, fără să porți pică, fiindcă atunci când ceva se sfârșește, ce mai poți să faci?

Asta este natura lucrurilor: ele încep și se termină. Buddha spune: tot ce întâmplă în timp e sortit să moară, acceptă asta.

Dar dacă inima ta tânjește într-adevăr după ceva veșnic, atunci eu pot să îți arăt calea, renunță la iubire. Ca să poți da, trebuie să ai. Tu încerci să dai ceva ce nu ai; Mai devreme sau mai târziu deziluzia trebuie să se reproducă. Cât timp poți să o duci cu tine, cât timp poți să rămâi în decepție? Cu cât ești mai inteligent, cu atât mai curând îți scapă din mâini.

Mintea găsește întruna alte cauze, dar nu se uită niciodată la adevărata cauză. Nu poate s-o facă, deoarece a se uita la adevărata cauză înseamnă sinucidere pentru minte. Ea va găsi o mie de învinuiri la femeia sau bărbatul cu care ai fost: din cauza lui sau a ei s-a terminat iubirea.

Nu poți reface o iubire sfărâmată – o oglindă sfărâmată, poate. Dar cu o iubire sfărâmată nu există modalități, nu există posibilități; de aici frica. Frica arată că adânc înăuntrul tău ești conștient că ea îți scapă din mâini, așa că vrei să o faci permanentă.

***

“Dragostea trebuie să fie o relaţie prietenească, în cadrul căreia nimeni nu este superior, în care nimeni nu ia deciziile, în care amândoi partenerii sunt pe deplin conştienţi de faptul că sunt diferiţi, că felurile în care abordează viaţa sunt diferite, că gândesc diferit şi totuşi – cu toate aceste deosebiri – se iubesc.”

via: yupi