Oricâte iubiri vei avea în viață, niciodată nu vei iubi de două ori la fel

Dragostea, oricât de universale ar fi trăirile ei, e unică și irepetabilă de fiecare dată când se manifestă în gesturile, sentimentele și gândurile cuiva. Nu poți să iubești în același fel doi bărbați sau două femei, oricât de mult ai vrea. Femeile care spun că vor căuta reflecția marii lor iubiri în alți bărbați greșesc. Nu vor iubi la fel, iar dacă vor insista, atunci asta nu va mai fi dragoste, ci tentativă de a copia o emoție, o îmbrățișare din trecut și a o aduce în prezent. Bărbații care jură că vor iubi doar o femeie care va fi egală cu femeia inimii lor se înșală și ei. Ei nu vor iubi la fel. Ba chiar e puțin probabil că vor iubi.

Trebuie să fim conștienți că fiecare dragoste – nu contează când a avut loc și  pentru cine a fost – se trăiește diferit. Trebuie să înțelegem că în trecut ea a mai iubit și alți bărbați și el a mai avut și alte mari iubiri. Trebuie să percepem aceasta ca pe un fapt firesc și să nu încercăm să criticăm, să certăm sau, și mai grav, să învinuim omul de lângă noi pentru iubirile pe care le-a avut. E ca și cum am dori un om fără trecut, iar așa ceva nu există.

În viață poți să repeți o greșeală, un gând, chiar și un „te iubesc”, dar nu și în dragoste. Dacă a fost adevărat tot ce ai trăit, dacă ai simțit, dacă ai fost fericită, atunci nu ai cum să vrei să repeți. Poate să trăiești mai frumos, poate să iubești mai mult sau cu adevărat, dar nicidecum la fel. Pentru că să iubești la fel înseamnă să compari, să-ți aduci aminte, să trăiești de dragul trecutului, să nu fii tu. Iar asta nu mai este dragoste.

Oricâte iubiri vei avea în viață, niciodată nu vei iubi de două ori la fel.

Foto: weheartit.com