fb

Oamenii nu știu cum să aibă grijă de cei dragi: despre infantilismul bărbaților și al femeilor

Crezi că ai grijă de partenerul tău? Nici gând. Majoritatea oamenilor nu pot să aibă grijă de cineva. Pur și simplu trag linieși fac o concluzie: oamenii nu pot să aibă grijă de cei dragi – nici femeile, nici bărbații.

Uite să dădăcească – pot foarte bine.

Pur și simplu oamenii confundă grija cu dădăceala, dând prima emoție drept ultima. Oamenilor li se pare că au grijă, pe când ceea ce fac e departe de asta. Nu credeți?

Să o luăm de la început. Grija înseamnă manifestarea atenției față de necesitățile și dorințele cuiva. Dădăceala ar fi îngrijirea, supravegherea, chiar și controlul cuiva care nu este capabil să aibă grijă de el însuși.

Grija înseamnă altceva. Înseamnă o atenție sporită manifestată față de un om și mai ales față de limitele acestuia. Să oferim un exemplu: o femeie se duce la magazin și cumpără partenerului ei o pereche de ciorapi. Ce înseamnă acest gest? Grijă sau dădăceală? Ar ieși că e dădăceală: femeia a decis că bărbatul are nevoie de ciorapi și i-a cumpărat. Reiese că bărbatul nu poate să aibă grijă de sine.

Cum ar fi arătat grija? Femeia, trecând pe lângă magazinul cu ciorapi, și-ar fi sunat partenerul și l-ar fi întrebat dacă nu are nevoie de câteva perechi. Respectiv aceasta ar fi procedat în dependență de răspunsul acestuia.

Schema este simplă: vezi că partenerul are nevoie de ceva, dar nu te arunci să rezolvi asta în locul lui. Faci acest gest doar dacă partenerul nu este împotrivă. Asta înseamnă o relație matură. Este clar deja de ce dădăceala e aiurea. O relație înseamnă o legătură apropiată între doi oameni maturi, care pot lua decizii de unii singuri. Din păcate, echilibrul într-o relație nu este întâlnit prea des. Tot mai des vezi relații care funcționează după principiul „părinte-copil”. Cineva conduce, cineva ascultă.

Mulți bărbați și la fel de multe femei sunt deranjate de asta, din moment ce într-o astfel de relație e prea puțină fericire și plăcere și prea multă tensiune. Pentru a nu fi tăticul sau mămica partenerului trebuie pur și simplu să renunți la dădăceală și să treci la grija față de omul drag.

Există totuși întrebarea: orice dădăceală e nepotrivită? Nu! Uneori îți este plăcut ca omul de lângă tine să decidă în locul tău, atunci când tu vrei să te ascunzi sub plapumă și să bei un ceai fierbinte. Dar asta e doar UNEORI, deci destul de rar. Adică nu de fiecare dată. Uneori asta și înseamnă – „uneori”.

Dacă doriți un raport, grija trebuie să fie 98% și dădăceala 2%. Așa că dacă-ți dorești o relație fericită evită dădăceala și încearcă să ia grijă de partener, cerând de la acesta același lucru. Va fi mai bine, mult mai bine.

Psiholog Pavel Zîgmantovici