fb

Oamenii de știință au descoperit că iubitorii de lectură trăiesc mai mulți decât ceilalți

Într-un sfârșit, cercetătorii au demonstrat că minunatul obicei de a citi, poate aduce nu doar cunoștințe și  imaginație bogată, dar, de-asemenea, ceva mult mai valoros – poate adăuga câțiva ani vieții.

La Universitatea Yale s-a desfășurat un studiu cu privire la impactul cititului asupra speranței de viață. Studiul, la care au participat 3, 6 mii de bărbați și femei, a durat 12 ani. De la iubitori fascinați de lectură până la cei care s-au atins de cărți doar în timpul curățeniei.

S-a dovedit faptul că oamenii cărora le place să citească și o fac în mod regulat, trăiesc în medie cu 2 ani mai mult decât ceilalți. Pentru pensionarii care s-au obișnuit să ofere 3,5 ore pe săptămână sau mai mult, riscul de a muri în următorii 12 ani este cu 20% mai mic decât în cazul celorlalte persoane în vârstă.

„Este suficient să citești doar jumătate de oră în zi și șansele de a avea o viață mai îndelungată vor crește.” (Profesorul P. Levi, unul dintre autorii studiului)

Este interesant că „terapia cărților” funcționează pentru toată lumea, indiferent de nivelul veniturilor, ocupației, stării civile, rasei și așteptărilor de la viață. Anume cărțile te ajută să trăiești mai mult. Oamenii care preferă ziarele și revistele nu au avut rezultate la fel de impresionante.

Se știe că lectura este cel mai efectiv mod de a reduce stresul și de a scăpa de grijile cotidiene. Cărțile permit creierului uman să rămână tânăr pentru mai mult timp și îmbunătățesc nivelul de inteligență, mărind și numărul de conexiuni neuronale din creier. Obiceiul de a citi întârzie îmbătrânirea și micșorează riscul de a suferi de Alzheimer. De-asemenea, ajută la combaterea depresiei, îmbunătățind abilitățile sociale și creativitatea.

Oamenii de știință cunosc de mult timp beneficiile lecturii, dar studiul de la Universitatea Yale, a fost primul care a demonstrat că cititul afectează într-adevăr durata vieții.

Source :

adme