O tehnică psihologică eficientă care te va ajuta să te debarasezi de toate deprinderile nocive!

Fiecare dintre noi îşi doreşte să dobândească cât mai multe abilităţi necesare şi cât mai multe deprinderi pozitive: fie pentru satisfacţia personală, fie pentru cea profesională. Dar nu trebuie să uităm nici de acele deprinderi nocive.

Iubirea excesivă pentru dulce, procrastinarea, lenea sau fumatul: toate aceste lucruri ne pun piedică prosperării noastre. Deci, de ce ne este atât de greu să trecem peste aceste deprinderi?

Pentru început avem nevoie de o explicație ştiinţifică a acestui fenomen numit deprinderi dăunătoare.

Toţi avem proprietatea de a ne repeta acţiunile, chiar dacă acestea duc la consecinţe neplăcute. Acest lucru se motivează prin faptul că aceste vicii provoacă eliminarea dopaminei.

Creierul percepe că o anumită acţiune aduce starea de confort şi are nevoie de ea în mod repetat după aceasta.

Chiar dacă rezultatul nu este îmbucurător, fericirea de moment nu se lasă mult aşteptată.

Ce trebuie să faci în loc de asta?

Începe să incluzi în rutina ta zilnică deprinderi pozitive, încetează să cheltui timpul şi forţele în van.

Pentru realizarea acestui lucru trebuie:

1. Să nu te mai critici atât de sever

Cred că de multe ori când te simţeai motivat să schimbi ceva în viaţă ai avut dorința de a-ți schimba viața la 180 grade. Şi adesea, pentru că e firesc, ai eşuat. Atunci în loc să elaborezi un plan strategic logic, te grăbeai să te critici şi să laşi lucrul nefinisat.

Aceast comportament este extreme de dăunator sănătăţii emoţionale şi morale.

2. Să îţi schimbi direcţia

Focusează-te pe alte metode. Ținând cont de faptul că autocritica exagerată nu duce la nimic bun, adoptă noi metode de acţiune. Nu grăbi cursul lucrurilor.

Gândeşte-te la viitor atunci când realizezi că vrei să creşti, dar nu uita să savurezi şi clipa prezentă.

Deşi preluarea unor noi deprinderi presupune un efort enorm, de la caz la caz, trebuie să îţi permiţi să fii dus de val.

Toţi cunoaştem deja că deprinderele dăunătoare sunt cele care ne oferă o senzaţie de confort. Dar şi ele au capacitatea de a se schimba. Cu cât mai des vei repeta o acţiune care este spre binele tău, cu atât mai puţin timp şi interes vei avea pentru gânduri nocive.

Sursa :