fb

O scrisoare adresată societății secolului XXI

„Dragă societate,

Astăzi aș vrea să vorbesc cu tine – cu meșterii care creează pionerii de mâine folosind instrumentele necesare pentru a face mai bine pentru generațiile care urmează. Cât de departe crezi că am ajuns în secolul 21?

A durat un pic până am realizat de ce suntem cu adevărat capabili: război, genocid, cruzimea față de animale, abuz asupra copiilor, lipsa egalității datorită sexului, rasei și multe alte atrocități, pe care dacă le-aș enumera, mi-ar trebui timp până la viitoarele Jocuri Olimpice. Se pare că William Golding a avut dreptate când a scris „Împăratul muștelor”, având intenția de a face lumină în faptul că omenirea va fi întotdeauna divizată în două forțe opuse: sălbăticie vs civilizație.

Mulți, inclusiv eu am sperat că purtătorii de lumina ca Martin Luther King, Maica Tereza, Nelson Mandela, Dalai Lama și războinicii ca Gloria Steinmann, MarianWright Edelman, Harry Hay și Roy Wikins, ne-au învățat să trecem peste tot ce ne-a divizat, ne-a încătușat și ne-a asuprit. Totuși, privind șocat cele mai recente statistici, văd că nu este cazul.

Agresiunea este cheia tuturor problemelor noastre

În comparație cu toate celelalte probleme cu care se confruntă omenirea, agresiunea ar putea părea mică și nesemnificativă, dar, de fapt, este inima tuturor răutăților.

Dicționarul definește agresiunea ca: „O persoană care este, în mod obișnuit, crudă sau arogantă, mai ales față de persoanele mai mici sau mai slabe” sau ca „un comportament nedorit, agresiv în rândul copiilor de vârstă școlară, care implică un dezechilibru al puterii. Comportamentul se repetă sau tinde să fie repetat în timp”.

Cu toate acestea, de intimidare nu mai au parte doar cei mici, slabi și tineri. Intimidarea a luat și alte forme, iar cei care înoată împotriva curentului, luptă cu regulile sociale pe care omenirea le-a impus pentru a judeca, sunt amenințați și abuzați.

În care moment ne-am scufundat atât de rău?

Frustrarea mea a atins cote maxime după un incident recent care s-a întâmplat în Africa de Sud. O doamnă căsătorită, a simțit nevoia de a-și condimenta viața sexuală și i-a trimis o poză sexy soțului ei. Doar că, din nefericire, a trimis poza ca mesaj în grupul Mamelor sportive și câteva „doamne”, care, cel mai probabil, sunt iubitoare de atenție și au vrut să „amuze” soții și prietenii lor, au considerat că este potrivit să publice poza pe rețelele sociale pentru ca toată lumea să o vadă.

O greșeală  care sfârșește prin a distruge viața unei familii. Iar toată nebunia asta s-a întâmplat, pentru că o persoană a simțit nevoia de a fi atotputernică și acceptată umilind pe altcineva.

Când am degradat atât de mult? Din ce moment degradarea cuiva a început să ne ofere plăcerea de a ne simți superiori celorlalți și de când au început să ne placă scandalurile care, în mod drastic, schimbă viața persoanei care este intimidată?

Nu deveni cine nu ești

Ne-am gândit pentru un moment care ar fi efectul letal ar acțiunilor noastre? Alegem să intimidăm pe cineva doar pentru că este un individ degajat – ceva ce visăm să devenim, dar nu vom putea, pentru că suntem prea concentrați să-i impresionăm pe ceilalți prin înfățișarea, profesia și inteligența noastră, astfel încât uităm să fim noi înșine.

De ce ne este atât de ușor să contribuim la autostima scăzută a altora, la depresia lor, la gândurile sau încercările de suicid, la fricile și anxietățile lor, la tulburările și furia lor? Nu e de mirare că suntem în una dintre cele mai grave situații globale pe care omenirea le-a simțit vreodată. Suntem plini de ură și prejudecăți; cu dorințe egoiste și fără a ne gândi ce putem face pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Pentru tine, cel care citește această scrisoare și care a experimentat persecuția, asuprirea, chinul și abuzul din partea altora. Îmi cer scuze din numele celor care au considerat că este potrivit să te doboare, deoarece puterea individualității tale i-a speriat. Sfatul meu pentru tine este să fii tare, nu-i lăsa pe ceilalți să te distrugă, să te îmblânzească sau să te transforme în ceva ce ei nu s-au născut să fie. Te îndemn să te uiți la toți oamenii care au refuzat să cedeze în fața societății și au devenit personalități de succes care reprezintă sursă de inspirație pentru alții.

Schimbarea este aproape

Știai că ai capacitatea de a ajuta și de a inspira oamenii? Că ai capacitatea de a fi o binecuvântare? Nu sacrifica această oportunitate lăsându-i pe cei care nu te înțeleg să te schimbe. Îmi cer scuze, pentru că am devenit o societate care se hrănește cu înfrângerea altora și că am devenit atât de implicați în unele lucruri, încât nu mai observăm nimic și nici măcar nu ne mai pasă.

Pentru cei care au luat parte la astfel de abuzuri sau care au fost, pur și simplu, martori care nu au făcut nimic: timpul vostru de abuz, ignoranță și indiferență se apropie de sfârșit. S-ar putea să nu fie azi, nici mâine, dar e aproape.

Va exista o generație care va sta în picioare ca toți ceilalți luptători și vor lupta contra asupririi și intimidării. Generația care va alege acceptarea în locul prejudecății și iubirea în locul urii. Nu se va întâmpla ceva grandios, dar va fi o briză răcoritoare care te va face să conștientizezi prezența, o vei simți ușor, dar se va schimba în ceva foarte puternic – ca pe un vânt puternic care aduce o furtună tropicală.

Această evoluție se apropie – și începe cu cei care doresc să schimbe lumea în bine și care luptă contra abuzului.

Advertisement

„Unicul lucru care poate schimba lumea este o evoluție înceată a culturii. Din acest moment am de gând să mă schimb și dacă mă voi schimba eu, înseamnă că voi schimba ceva în lumea asta. Voi încerca să fiu o persoană mai bună.” (Marjane Satrapi)

Sper și mă rog ca noi toți să fim mai buni, să oferim doar iubire, pentru că este singura cale prin care vom fi capabili să construim un viitor mai bun pentru noi înșine și pentru generațiile care urmează. ”

Source :

lifehack.org