O relaţie fericită nu necesită efort, ea pur şi simplu funcţionează

Îmi amintesc, încă de copil fiind, cum vorbeau „oamenii mari” despre relaţii, cum că sunt dificile și necesită o groază de lucru.

Însă găsesc acest lucru absurd; adică, atunci când mă gândesc la efort, mă gândesc la cât ar fi de greu să-mi scot maşina din doi metri de zăpadă, sau să am pană şi să fiu nevoită să-mi schimb roata pe tocuri de 12cm, în rochiţă, înainte de o petrecere.

Mă gândesc la săracii profesori care au câte 35 de elevi într-o clasă, cinci zile pe săptămână. Mă gândesc la muncitorii care vara, la 40 de grade, toarnă ciment în faţa blocului. La asta mă gândesc când aud de efort. Iar pentru că atât femeile, cât și bărbații, folosesc acest termen pentru a defini o relație, nu e de mirare că atâția se tem de a fi într-o relație de dragoste.

Dacă de la bun început ne gândim la o relaţie ca la ceva la care trebuie să lucrăm din greu, atunci însăși această mentalitate este cea care joacă un rol important în cum alegem, interacţionăm și ce acceptăm de la partener. În ziua de azi este greu să găseşti un cuplu de invidiat, și tocmai acest punct de pornire este problema.

Ideea că o relaţie necesită muncă este chiar mai rău decât toţi acei ani în care părinţii minţeau despre existenţa lui Moş Crăciun, Iepuraşul de Paşti, Zâna Măseluţă şi multe altele, ca apoi să aflii că ele sunt doar simboluri a ceva.

Nici o minciună nu te distruge mai tare decât ideea că trebuie să te chinui şi să tragi de o relaţie ca să funcţioneze. Adevărul este că numai o relaţie cu persoana greşită necesită multă muncă.

Îmi amintesc o zi din copilăria mea…făceam un puzzle cu Tom şi Jerry, şi nu puteam găsi nicicum o piesă care să se potrivească pentru a putea completa codiţa lui Tom. Aşa că am luat o piesă oarecare şi atât am forţat-o până ce am completat jocul puzzle, iar eu, în naivitatea mea, chiar credeam că aşa era bine şi că totul se potrivea.

Cam aceasta este metoda abordată de marea majoritate când vine vorba de relaţii. Aruncă compatibilitatea afară pe geam şi presupun că dacă ei vor să meargă, va merge. Dar să fim sinceri, nu a funcţionat, nu funcţionează și nu o va face în veci. Lucrurile nu trebuie forţate.

Iubirea mai ales, nu e un sentiment care poate fi forţat. Care e rostul de a te afla într-o relaţie în care trebuie să te chinui şi să faci sacrificii constant pentru ca aceasta să funcţioneze, ori mai bine spus, să reziste de pe o zi pe alta.

În iubire, nu este de lucru. Ideea e că nu se simte ca şi lucru, atunci când eşti cu persoana potrivită, o persoană compatibilă. Şi de unde ştii că e persoana potrivită? Simplu, relaţia devine un parteneriat, iar într-o astfel de relaţie, totul este mai uşor. Tu găteşti, el spală vasele, şi când nu ai chef, va găti el. Tu urăşti să pui hainele la spălat, el urăşte să le scoată, aşa că lucrurile funcţionează.

EL nu îţi va spune lucruri care să te facă să te simţi mai puţin femeie. Iar atunci când există probleme, acestea se discută, se rezolvă și se merge mai departe.

Te afli într-o relaţie în care abia aştepţi să îl vezi, să petreci timp cu el, sau pur și simplu să te afli în compania lui. Când vă priviţi, radiaţi de fericire şi iubirea aproape că se poate simţi în aer. Tocmai de aceea el e jumătatea ta, pentru că el face din tine un tot întreg. Te completează.

Însă atunci când nu știi cine eşti, de ce ai nevoie și ce te face fericită, devine dificil să alegi persoana potrivită. Te gândeşti că iubirea va fi suficientă, că este tot de ce ai nevoie, după care ajungi să te îndrăgosteşti de o persoană total diferită de tine, cu care nu ai nimic în comun, iar în loc să vezi în el motivul fericirii tale, priveşti în gol şi regreţi. Lucrurile mărunte contează.

Aşadar, dacă te regăseşti în aceasta situaţie, a sosit momentul să revizuieşti modul în care privești o relaţie și să înţelegi că o relaţie sănătoasă şi împlinită nu necesită efort, ea pur și simplu funcţionează.

Sursa: Novapost.ro