O relație de iubire este o promisiune. Nu o promisiune de a reuși, ci de a face totul pentru a reuși

O relație adesea este un risc, o lungă călătorie pe un tărâm necunoscut.

Unii sunt mai curajoși și se avântă în necunoscut fără să aibă nevoie de prea multe asigurări, fără să anticipeze alegeri de făcut, fără plan și adesea și fără plasă de siguranță. Se aruncă în gol, plăcut antrenați de adrenalina începutului spectaculos  încurajat de pasiunea îndrăgostirii. Alții, mai precauți din fire sau modelați de experiențe nu foarte plăcute, arși de iubiri începute fără a ține cont de vreun avertisment, așteaptă, tatonează, încearcă, vor să cunoască, testează. În funcție de vârsta și nuanța experiențelor avute, de caracteristicile personale ale fiecăruia, trăim iubirile diferit.

Căutătorii de senzații vor alerga mereu după noi începuturi strălucitoare și se vor plictisi ușor de angajamente. Iubirile lor se așează pe orizontală, trăiesc adesea la suprafața iubirii și pescuiesc doar momentele plăcute luând-o de fiecare dată când par să se scufunde, de la început cu o nouă destinație. Un lung șir de plăceri căutate, savurate și experiențe multe adunate până la punctul în care, când îi auzi vorbind, îți descriu cu dezamăgire cum toți sunt la fel, toate iubirile se sfârșesc la fel de dezamăgitor, totul e degeaba, același scenariu mereu de la capăt și cu același deznodământ. Căutătorii de senzații confundă îndrăgostirea și pasiunea cu iubirea și refuză să vadă că iubesc implicându-se doar la nivelul plăcerii care, așa cum știm, este trecătoare. Dacă asta cauți, este previzibil că va veni momentul când ai de acceptat că doar asta primești. Un lung șir de plăceri diferite dar finite. Plăcerea presupune un risc mic dar și o satisfacție pe măsură. Îndrăgostirea este doar o etapă, prima, frumoasă, palpitantă, strălucitoare, dar scurtă. Cei care se opresc aici cunosc doar gustul ei.

Când iubim facem un pariu: pariem unul pe altul, pariem pe dragoste. Aici lucrurile se complică. Cei care aleg să iubească pe verticală, acceptă schimbarea și merg mai departe de suprafață, aprofundând trăirile. Cei care iubesc, nu se mulțumesc doar cu plăcerea. O caută, o oferă, gustă pasiunea îndrăgostirii dar nu se opresc aici. Nu se plictisesc pentru că, iubind cu adevărat, caută fericirea alături de partener nu doar plăcerea. Iar pentru fericire, știm bine că avem de muncit. Nu poți fi fericit doar așa pentru că îți dorești. Fericirea nu pică din cer deși ne dorim cerul să fie limita fericirii noastre. Ea cere efort, disciplină, determinare, perseverență, investiție de timp, dedicare. Fericirea se muncește, dar este o trudă plăcută mai ales dacă este în numele iubirii. Când pariem pe dragoste, facem un pariu aparte. Nu îl încredințăm norocului, nu așteptăm ca șansa să ne decidă deznodământul iubirii ci ne angajăm ca împreună, doi parteneri aduși împreună de iubire, să ne mizăm fericirea pe angajamentul nostru de a țese împreună o relație frumoasă. O relație ca o călătorie împreună în care, alături unul de altul, cu mâna și viața încredințată celuilalt, ne îndreptăm în aceeași direcție. O călătorie în care ne sprijinim unul pe celălalt la greu, în care ne ascultăm și ne adaptăm ritmul unul la celălalt din mers, ne oferim încredere reciprocă  și încurajare la nevoie. O călătorie în care nu ne temem pentru că suntem împreună și știm că  în doi, adesea este mai ușor pentru că ne împărțim fricile, greutățile, speranțele și ne sporim împărțindu-ne fericirea și iubirea.  Împreună, drumul este povestit, împărtășit, colorat cu visele și aspirațiile noastre. Călătoria împreună este prilej de comuniune, intimitate și devenire întru desăvârșire prin iubire și nimic, dar nimic altceva, nu poate construi mai frumos sufletul unui om decât desăvârșirea întru iubire, acea iubire care devine forța cea mai tandră care ține doi oameni împreună pe calea lor spre fericire.

O relație de iubire este o promisiune. Nu o promisiune de a reuși, ci de a face totul pentru a reuși împreună.

Aveți grijă de voi!