O parabolă înţeleaptă despre cum trecem indiferenţi pe lângă propria noastră fericire!

Odată, un negustor l-a trimis pe fiul său la un înţelept ca să afle secretul fericirii. Băiatul a cutreierat întreg pustiul vreme de 40 de zile, până a văzut un castel grandios. Exact acest castel era locul unde trăia înţeleptul.

Băiatului nu-i venea să creadă. Se aştepta să găsească un loc izolat, neîngrijit şi un sihastru detaşat de tot ce-i lumesc. Dar el a găsit un castel imens, frumos și cu oameni.

Toţi alergau, îl împingeau pe băiat şi se grăbeau să-i vândă diverse produse. Din hol se auzea o orchestră, ce interpreta o melodie plăcută şi armonioasă.

Mergând mai departe, băiatul a dat peste o masă îmbelşugată, cu toate bunurile lumii. Totul arăta fastuos şi admirabil.

Înţeleptul trecea încet pe lângă fiecare dintre oaspeţii săi. Băiatul a trebuit să aştepte douî ore, ca să poată vorbi cu el. În sfârşit, înţeleptul s-a apropiat de băiat și acesta a reușit să-i vorbească. Însă bătrânul l-a refuzat, spunându-i că acum nu are timp pentru a-i dezvălui secretul fericirii.

Ulterior, înţeleptul l-a îndemnat pe băiat să se plimbe prin castel şi să revină în același loc, după două ore. Dar, vorbind cu el, bătrânul i-a dat şi o lingură,  în care a turnat două picături de ulei şi i-a spus să nu cumva să verse uleiul pe jos.

După ce s-au scurs cele două ore, băiatul a revenit, iar înţeleptul l-a întrebat:

– Deci tinere, cum ţi s-au părut minunăţiile acestui loc? Ai admirat picturile de pe pereţi din marmură? Ai pipăit ţesătură naturală a covoarelor persoane, lucrate de către sute de oameni,timp de 10 ani? Ai simţit mireasma divină a parfumurilor orientale, ce farmecă orice admirator?

Băiatul s-a uitat dezamăgit la înţelept şi i-a răspuns:

– Să fiu sincer, nu am văzut nimic din ce se întâmpla în jurul meu. Eram prea concentrat asupra celor două picături de ulei. Îmi era atât de frică să le vărs, încât totul s-a strecurat pe lângă ochii mei…’

Bătrânul l-a îndemnat pe băiat să mai cutreiere o dată casa. Băiatul a admirat arta murală, a pipăit materii delicate şi s-a lăsat ademenit de miresmele parfumurilor orientale. La sfârșit s-a întors, fără picăturile de ulei: le vărsase demult.

Atunci înţeleptul i-a spus:

– Iată dragul meu! Acesta este secretul fericirii. Trebuie să înveţi să cutreieri în toată lumea, admirându-i toate frumuseţile şi trăind cele mai profunde pasiuni, dar niciodată nu trebuie să uiţi de cele două picături din lingură, cu care te-ai pornit să o cutreieri.