fb

O parabolă înțeleaptă: cum dușmanii pot să-ți fie de mare folos

Dușmanii și răuvoitorii – nu sunt o raritate în viață, mai ales dacă ai realizat ceva. Colegii de la serviciu, rudele, prietenii sau cunoștințele – toți pot trece de cealaltă parte, a invidiei, dorind să nu mai ai nimic. Iartă-i. Nu te coborâ la nivelul lor.

Iată o parabolă înțeleaptă despre cum până și dușmanii îți pot aduce un mare folos în viață: 

Locuitorii unei împărății credeau atât de mult în providență, încât aveau un obicei neobișnuit: fiecărui condamnat la moarte înainte de execuție i se propunea să tragă de firele sorții. În sac erau doar două foițe: Viață și Moarte. Dacă condamnatul extrăgea prima foiță – era iertat. Dacă a doua – era executat. Astfel fiecare condamnat trăia cu speranța până în ultimul moment.

S-a întâmplat ca un locuitor să-și deschidă o afacere în împărăție și această să aibă succes. Odată cu succesul însă au apărut și mulțu dușmani. La început aceștia au cerut arestarea omului, apoi au semnat și pentru condamnarea lui.

Știind despre faptul că condamnatul are o șansă la salvare, ei au furat sacul cu foițele, înlocuind „Viața” cu „Moarte”. Astfel dușmanii nu au lăsat o șansă bietului om – indiferent ce foiță ar fi extras, ar fi fost executat.

Dar acel om avea și prieteni. Ei au aflat despre fapta dușmanilor, au ajuns la condamnat în închisoare și i-au spus tot. Prietenii l-au sfătuit să spună judecătorului despre această fărădelege.

Spre surprinderea lor, condamnatul s-a bucurat aflând despre asta și a cerut ca prietenii să nu spună nimănui. A doua zi omul a ajuns în fața eșafoduui și când i s-a cerut să scoată o foiță… a scos una cu „Viața” și a fost lăsat în libertate.

Prietenii, dar și dușmanii, știind exact ce era în sac, nu înțelegeau: cum acesta a reușit să extragă ceva imposibil?

Iar omul a procedat astfel: scoțând o foiță din sac, fără a o citit imediat a și înghițit-o. Judecătorii nu aveau altă soluție decât să citească ce scrie pe cealaltă foiță. Dar așa cum și pe ea era scris „Moarte”, a fost stabilit oficial că pe foaia pe care a înghițit-o omul era scris „Viața”.

În așa fel dușmanii, încercând să după omul spre moarte sigură, l-au ajutat să fie salvat.

Nu uita: dușmanii nu apar de la o viață proastă. Dacă îi ai – înseamnă că meriți să fii invidiat. Iar dacă ești suficient de înțelept – vei reuși să-i învingi, fără să-ți faci rău. Cel mai simplu și eficient gest este să-i ierți imediat.