O căsnicie fericită nu este rezultatul unei munci titanice – explicația unui psiholog

O căsnicie fericită nu este rezultatul unei munci titanice – explicația unui psiholog!

Cum ai reacționa dacă ai afla că există pași siguri pentru o relație prosperă?

Pishologul John Gottman analizează tipurile de cupluri și relațiile romantice de mai bine de 40 de ani. În urma numeroaselor cercetări, au fost trase numeroase concluzii care ți-ar putea veni în ajutor.

Una dintre ele sună în felul următor: micile semne de atenție influențează contactul emoțional. Recomandarea psihologului este de a acorda semne de atenție partenerului cât mai des posibil.

Fiți receptivi

Iată un caz real din practica domnului John Gottman:

,,Tania și Barret sunt un cuplu care au apelat la consultația mea. În scurt timp am depistat cauza numeroaselor conflicte care s-au iscat de-a lungul timpului. Problema consta în lipsa contactului emoțional și reciprocității partenerilor.

Tania s-a confesat că nu îi plăcea să se întoarcă acasă la Barret, care era indiferent, iar uneori chiar rece cu ea. Ea iniția discuții și propunea activități distractive, însă primea doar o mimică impasibilă din partea partenerului său.

Experimentul consta în faptul că Barret trebuia să accepte toate propunerile Taniei timp de o săptămână. După ce au decurs cele 7 zile, el a realizat cât de dureroasă era nepăsarea pentru soția sa.

Chiar mai mult, el primea doar emoții pozitive din faptul că își poate bucura partenera. Acest experiment l-a făcut pe Barret să fie deschis față de noile propuneri, iar apoi să adopte chiar postura de inițiator.”

Acceptați-vă și respectați-vă reciproc

Nu este nevoie de o muncă titanică, pentru a construi o relație sau o căsnicie fericită. Nu te forțezi până la imposibil, de dragul unei iluzii. În schimb, este importat să accepți toate trăsăturile partenerului tău. Fiecare persoană este specială în felul ei. Uneori aceste particularități joacă în defavoare lor sau a celor care îi înconjoară. Însă multe detalii nu pot fi schimbate, ci doar acceptate.

Aceasta este baza unei relații sincere. Trebuie să accepți partenerul pentru omul care este în prezent și nu pentru cel care ar putea fi în perspectivă.

Sursa :