fb

Nu-ți mai face griji pentru ce vor ceilalți de la tine. Niciodată!

În următorul articol îți voi oferi câteva sfaturi: cum să alegi între necesitățile tale și ale celor din jurul tău, dacă ai obișnuit să fii comod și să nu creezi probleme; cum să înțelegi că ai dreptul să obții ceea ce vrei, fără ca alții să se revolte.

Nu toți sunt gata să discute aceste subiecte cu un psiholog, cu atât mai mult cu o altă persoană. Mulți decid să facă față singuri.

Iată câteva sfaturi care îți vor arăta direcția încotro s-o iei:

1. Pregătește-ți o brățară, un inel sau un colier. Atunci când vei fi întrebat ceva ciudat, ți se va propune ceva de care nu ai nevoie sau te vor chema acolo unde nu nu trebuie, în loc să dai un răspuns, vei atinge obiectul respectiv și vei spune: „mă voi gândi și îți voi spune mâine”. Ce va trebui să faci mâine, citește mai jos.

2. Da, poți să refuzi dacă nu îți place o propunere anumită. Trebuie să îți ceri scuze doar în momentul când ai promis deja, iar acum refuzi. În alte cazuri, nu trebuie să îți ceri scuze. Iar să explici refuzul nu este cazul.

3. Da, poți să refuzi propunerea dacă nu îți place cel care o face. Nu, nu ești obligat să explici.

4. La punctele 2 și 3: promite mai puține lucruri. Eu știu că vei face asta cu un fior de vină. Dar învață-te să ignori aceste stări. Nu ești obligat să promiți ceva cuiva dacă nu îți dorești asta.

5. Dacă te afli în ospeție, nu este neapărat să o ajuți pe gazdă să spele vesele. Da, poți pur și simplu să savurezi momentul. Sau poate nu îți place gazda? Nu ești obligat data viitoare să mergi acolo, chiar dacă ai fost invitat.

6. Fața mohorâtă a femeii din blocul tău nu are nici o legătură cu tine. Ea întotdeauna va avea așa față. Sau dacă totuși supărarea ei are legătură cu tine, las-o să-ți spună. Nu trebuie să te gândești la asta.

7. Încetează să-ți mai faci griji pentru dispoziția altor persoane ascultând doar vocea lor: vei greși nu în favoarea ta. Ori întreabă direct ce s-a întâmplat ori lasă-i în pace: dacă vor dori îți vor spune și singuri.

8. Nu ești obligat să răspunzi imediat la scrisori, sms-uri, dacă nu este necesar. Dacă nu ești interesată de aceste relații, nu răspunde. Da, ai dreptul să nu fii interesată de o anumită relație.

9. Ai tot dreptul să încetezi o discuție de care nu ai nevoie sau care nu îți place. Cu timpul vei învăța să faci asta fără nici o grijă, dar acum ascultă: ai dreptul să dispari. Dacă nu vrei să te simți vinovat, pleacă fără să spui „pa!”.

10. Poți să nu răspunzi imediat când ești sunat. Sincer vorbind, poți să nu răspunzi deloc.

11. Nu, tu nu ești vinovat că prietenul tău s-a îmbătat iar. Nu este vorba că a fost „foarte fericit să te vadă”. El este un bețiv. Alcoolicii din timp în timp se mai îmbată, folosindu-se de cei din jurul lor ca justificare. Pur și simplu i-ai apărut în cale. Chiar dacă prietenul tău îți spune: „tu ești vinovată că m-am îmbătat”, tu nu ai nici o vină.

12. Crează-ți propria sensibilitate emoțională. Ai încredere în ceea ce simți. Dacă ești manipulat, s-ar putea să simți o durere de cap. Mergi cât mai departe de astfel de relații și situații.

13. Rușine și vinovăția- sunt sentimente pe care poți să le așezi pe rafturile vieții tale. Dacă cineva îți indică pentru ce trebuie să simți vinovăție sau de ce trebuie să îți fie rușine – pleacă.

14. Dacă partenerul tău face ceva ce nu îți convine, nu aștepta până își va da seama. El nu este tu și nu va realiza acest lucru. Roagă-l să nu mai facă așa ceva. Și nu ești obligat să îi explici de ce să nu mai facă. Dacă parterul tău nu încetează să facă acel lucru, asigură-te că el a înțeles. Dacă continuă și a treia oară, pleacă.

15. Apropo, dacă simți ceva amenințător, sună la poliție. Funcționează. Și trebuie să suni nu atunci când ai fost lovit/ă, dar atunci când ai fost amenințat pentru prima dată

16. Înainte de a împrumuta cuiva bani, gândește-te o săptămână, chiar dacă ai suma necesară.

17. Înainte a merge cu cineva la odihnă, gândește-te la asta timp de două săptămâni chiar dacă ești liber sau îți place propunerea.

18. Înainte de a accepta un proiect de lungă durată, gândește-te la asta timp de o lună. Analizează tot – mai ales nivelul de manipulare din partea colegilor și a șefului.

19. Înainte de a accepta să te muți cu persoana dragă, gândește-te la asta timp de jumătate de an. Nu trebuie să accepți acest lucru dacă ai unele îndoieli.

20. Toate asta sunt valabile la orice decizie vei lua.

Source :

dozadesucces