Nu-ți jertfi frumusețea și fericirea de dragul cuiva, nu va aprecia

Cel mai rău lucru pe care îl fac părinţii în creşterea unei fete este să îi inspire ideea că trebuie să se jertfească dacă vrea să fie fericită. Sunt nenumărate poveşti cu prințese care au drept subiect principal jertfirea. Fiecare dintre aceste prințese la sfârşitul poveştii au fost răsplătite generos pentru tot efortul şi toată jertfirea: au primit o zestre bogată, se căsătoresc cu prinţi şi trăiesc fericite până la adânci bătrâneţe.

Fetele, ascultând aceste poveşti şi luând exemplul mamei lor din viaţa de zi cu zi, încep să creadă că soarta femeii este întotdeauna în direcția victimizării şi a suferinţei. Că este de datoria femeii să se trezească cel mai devreme, să pregătească cât mai repede micul dejun, astfel încât, atunci când se vor trezi toţi ai casei, să îi întâmpine cu fulgi de ovăz, cu tartă, cu cămăşi albe gata spălate şi călcate.

Altfel, ce fel de mamă şi soţie este? Chiar dacă şi aceste femei muncesc şi primesc un salariu decent, la fel ca soţul lor, ele trebuie să fie cele care menţin ordinea şi curăţenia în casă, se îngrijesc de toate şi arată şi bine. Altfel, el va pleca la alta… 

Să devină doar o femeie casnică, la fel nu este bine. Nu poate sta doar aşa, fără ocupaţie. Este atât de greșit și înjositor acest lucru. 

O femeie nu trebuie să rabde toate înjosirile, toate cuvintele urâte şi tot controlul asupra ei de către soţ. Nu trebuie să accepte ca el să îi interzică să şofeze sau să meargă la un curs de desen. Ea nu trebuie să se jertfească pe sine de dragul soţului şi al familiei. Să creadă că totul li se cuvine doar copiilor, cumpărându-le lor ultimul model de telefon, iar ea să poarte hainele cârpite.

Nu trebuie să dea ultima sa bucăţică de pâine copilului, care demult nu mai este copil. Nu trebuie să rabde orice adresare urâtă în adresa ei. 

În viaţa reală, Cenuşăresele, fetele răbdătoare, nu se căsătoresc cu prinţi adevăraţi, pentru că nu sunt prinţi destui ca să fie mulţumite toate Cenuşăresele. Dar primesc în schimb lipsă de respect, inclusiv a celor din familie, acceptă să facă munca tuturor, acceptă să fie înşelate, umilite, înjosite…

Mai mult decât atât, cu cât o femeie este mai predispusă la răbdare şi iertare, cu atât mai multe persoane leneşe, infantile şi iresponsabile sunt în jurul ei. 

Ce trebuie de făcut? Fiecare femeie trebuie să ţină minte că nu este datoare să tragă după sine toate greutăţile familiei şi a rudelor. Că ea trebuie să aibă grijă şi de interesele proprii, să se simtă frumoasă, importantă şi respectată.

Sursa :