Nu pretinde că totul este în regulă.Cum să menții o relație fericită!

Cea mai mare mină într-o relație este iluzia că nu există o problemă. Dar dacă nu vorbești despre ele cu partenerul, nu înseamnă că nu există.

Una din particularitățile educației noastre este ideea că conflictele trebuie evitate, puse sub tăcere. Ţi se spune că trebuie să te plângi mai puțin și să zâmbești mai mult. Persoana care se descurcă bine cu această sarcină, este considerată în societatea noastră un ”ideal”. Prin urmare, cei din jur vor să comunice cu ea.

Și invers – persoanele care își exprimă nemulțumirile, care vor să clarifice motivele supărărilor și cauzele conflictelor deseori sunt considerate niște moraliști pisălogi. Acești oameni sunt iubiți mai puțin, nu se ține cont de părerea lor și le este criticată viziunea asupra vieții. Deseori, o astfel de atitudine se întâlnește la cuplurile căsătorite, unde există probleme.

A vorbi despre probleme, nemulțumiri și trebuințe este mult mai eficient, decât să taci.

Cu cât mai mult partenerul tace, cu atât mai mult crește furia și problema se înrăutățește. Ca rezultat, emoțiile negative afectează relația și apar certuri mult mai frecvente și mai mari.

Din cauza cuvintelor și nemulțumirilor nespuse, prăpastia dintre parteneri doar crește și ei treptat se distanțează unul de altul. În final, va veni momentul când neînțelegerile vor atinge apogeul și nimeni nu va mai avea puteri și energie să salveze relația. 

Dacă cuplul trece prin astfel de probleme este necesar ca partenerii să se adreseze unui psihoterapeut de familie. În această situație psihoterapeutul va încerca să fie factorul echilibrant. El va ajuta partenerii să nu mai trateze exprimarea unei nemulțumiri ca pe un reproș.

De cele mai multe ori, când un cuplu se ceartă, fiecare îl atacă pe celălalt pentru a se apăra pe sine.

Aici poate fi una din două variante:

  1. Partenerul manifestă rezistență din cauza sentimentului său de vină sau a unor traume din copilărie – de aceea fiecare nemulțumire este perceput ca ceva rușinos.
  2. Unul din parteneri vrea să îl umilească pe celălalt. Însă în acest caz partenerul umilit nu va mai putea avea încredere în persoana de alături și nu se va simți niciodată liber să îi vorbească despre sentimentele sale.

Întotdeauna trebuie să fii atent la cuvintele partenerul și la tonul vocii acestuia.

De obicei, bărbații vorbesc despre sentimentele lor destul de rar și pe un ton încet. Dacă ignori o dată, de două ori sau de trei ori ceea ce spune, el nu va mai vorbi și a patra și nu își vor mai deschide sufletul. Prin urmare, nemulțumirile se vor manifesta în calitate de niște acte de agresivitate nefondată.

Comunicarea deschisă este esențială într-o relație armonioasă. Ea este primul pas pentru înțelegerea reciprocă. Nu pretinde că totul este în regulă, dacă există motive să experimentezi emoții negative. Nu evita conversațiile dificile – ele sunt cheia fericirii în cuplu.