Nu permite gândurilor urâte să-ți distrugă sufletul – cum să le faci față

Fiecare dintre noi este bântuit de gânduri urâte din când în când. Și e firesc să fie așa. Prin ele învățăm să analizăm și partea negativă a vieții, acceptând-o, ci nu evadând din ea într-o realitate iluzorie. Esențial, însă, este să nu ne lăsăm pradă acestora, permițându-le să le suprime constant pe cele pozitive.

Dar chiar și acest fapt presupune o muncă spirituală asiduă. Ori de câte ori suntem angajați într-o situație dificilă, trebuie să găsim în noi forță, pentru a nu o vedea drept un eveniment fatal în viața noastră, ci ca pe o simplă încercare. Mai mult de atât, trebuie să învățăm să ne tratăm într-o manieră pozitivă pe noi înșine, aplicând blândețe, empatie și susținere asupra oricărui început de-al nostru, mai mult sau mai puțin reușit. Făcând asta, alegem propria armonie sufletească drept prioritate și nu cedăm presiunii violente din exterior.

În acest sens, dacă vă doriți să aflați mai multe mecanisme de coping cu gândurile negative, vă propunem următoarele 3 strategii funcționale. Iată care sunt acestea:

Practicarea grijii de sine

Într-adevăr, atunci când realizăm importanța fundamentală a grijii de sine, pur și simplu, nu ne mai permitem să ne lăsăm pradă victimizării sau oricăror alte forme ale gândurilor negative. Integrarea variatelor obișnuințe și ritualuri de îngrijire a sănătății noastre psiho-fiziologice va contribui la valorificarea dimensiunii pozitive a vieții, cu toate părțile ei frumoase și bune.

Pe lângă toate acestea, grija de sine ne mai și motivează să dezrădăcinăm autosabotarea drept obișnuință toxică din viața noastră și să luăm atitudine pentru a deveni eventual cei mai grijulii și iubitori prieteni pentru noi înșine pe care i-am putea avea vreodată. Acest lucru nu are decât să ne înduioșeze sufletul, umplându-l cu dragoste.

Meditația

Prin meditație accesăm o altă dimensiune a cogniției umane, trăind o adevărată revelație spirituală. Ea ne ajută să ne rupem de problemele și grijile cotidiene și ne ancorează doar de momentul de aici și acum. Dar chiar mai eficiente decât efectele imediate ale meditației, s-au dovedit a fi efectele ei pe termen lung.

Practicând-o, nu doar vei produce o schimbare radicală în context psihosomatic, ci și vei trata viața mai relaxant, mai puțin grav și poate chiar mai înțelept. Nu ezita să aplici această strategie. Ceea ce vei trăi peste o perioadă de antrenament în acest sens îți va schimba percepția, viziunile și întreaga existență.

Explorarea terapiei cognitiv-comportamentale

Întrucât orientarea de bază a terapiei cognitiv-comportamentale sunt gândurile noastre, problema gândurilor negative abundente ar putea dispărea odată cu angajarea în această terapie. O poți face atât studiindu-i instrumentele de sine stătător cu ajutorul cărților și diferitor materiale video și audio de pe variate platforme virtuale, cât și prin consultarea unui specialist în domeniu. Alegerea îți aparține. Important este să rămâi fidel/ă acestui scop, analizându-ți cu grijă gândurile și comportamentele. Succes!

Daniela M.

Sursa foto: freepik.com