„Nu mă iubi atât de tare – nu cred!” Despre rolul de victimă și de cuceritor într-o relație

Să analizăm un scenariu, deseori întâlnit într-o relație amoroasă. Ești într-un loc public și vezi cum doi iubiți se ceartă. Ea își exprimă emoțiile cu un dramatism teatral și fuge, pentru ca el să o ajungă din urmă și să îi ceară iertare. Aici vedem două roluri: cel de victimă și cel de cuceritor. Aceste roluri sunt distribuite pe genuri, victime sau cuceritori.

Victima – este un manipulator. Ea consideră că toate reacțiile ei sunt întemeiate și folosește această convingere pentru a-și determina partenerul să se autosacrifice.

Cuceritorul – este un un jucător. El este entuziasmat de întreg procesul de câștigare a bunăvoinței victimei. Cuceritorul preferă provocările, de aceea el nici nu va iniția o relație cu o perosană care nu va solicita efort și luptă.

Cauzele acestui comportament sunt:

1. Lipsa de afecțiune în copilărie. Părinții insistau că iubirea trebuie meritată.

2. Ideea că valoarea unui om o reprezintă doar faptele sale.

În primul caz, avem o traumă din copilărie. Copilul, care trebuie să fie iubit necondiționat, crede că dacă nu se va comporta în conformitate cu un anumit standart impus de părinți atunci nu va mai fi iubit. Este dificil să accepți ideea că persoanele care trebuie să prețuiască însuși faptul că exiști încearcă să te convertească la un anume mod de a fi.

De aceea, atunci când te implici într-o relație te aștepți să primești confirmarea valorii tale de la iubit. Adopți rolul de vitimă doar ca să compensezi deficitul de afecțiune din copilărie.

În al doilea caz, persoana are tendința să se angajeze în relații tensionate pentru ca întotdeana să fie ocupat cu depășirea conflictului. Tratarea sentimentelor asemenea unor aventuri poate avea la bază trei riscuri:

1. Să descoperi că atașamentul devine tot mai puternic cu timpul. De aceea, atunci când persoana iubita te va respinge, așteptând să fie recucerită, te vei simți rănit.

2. Vei întâlni dificultăți prea mari din cauza cărora vei ceda.

3. Efortul nu îți va fi răsplătit.

Aceste tipuri de roluri există, pentru că partenerul nu poate accepta faptul că poate fi iubit fără motiv. Sentimentele în exces pot provoca panică. Cu siguranță că ne dorim să fim iubiți, să fim fericiți, să fim sănătoși și asigurați financiar, dar dacă vom avea prea mult din fiecare nu vom ști cum să le folosim adecvat.

Situația devine și mai complicată dacă, ca și copil, nu ai știut nici cum e să ai o cantitate moderată din toate astea. Atunci atenția îți va fi concentrată pe eul interior și pe suferința proprie și nu vei ști cum să îți direcționezi sentimentele spre exterior.

Sursa :