Nu întotdeauna cere iertare cel care e vinovat. Iertare cere cel care prețuiește relația și pe omul iubit

Ce este iertarea? O speranță pentru cel care a trădat sau o demonstrație de dragoste pentru cel care iubește? Și cine mai mult iartă? Omul care a greșit sau cel care ține la prezent? Unii atât de bine s-au mulat pe starea de a fi iertați de fiecare dată, că nici nu caută să înțeleagă ce simte omul de lângă în tot acest timp. Iartă pentru că are motive sau o face din dragoste? Din teama de a nu rămâne singuri. Atitudinea aceasta bolnovicioasă transformă pe iertați în sfinți cu imunitate și pe cei care iartă în martiri. Lucrurile deja devin obișnuință, iar deprinderea îți pune în față două soluții: sau ierți de câte ori e necesar, sau suferi și pleci. De parcă ar fi soluții…

Nu întotdeauna cere iertare cel care e vinovat. Lucrul ăsta să și-l pună în cap toți cei care aud un “iartă-mă” și se cred mari salvatori de relații, iertând. Pe naiba, mai ești și un escroc în valută emoțională și participi cu zâmbetul pe buze la spălare de semntimente. Nu e corect și nu e de durată treaba asta. Bine, ai greșit. Dacă nu poți să ceri iertare atunci te încui într-o cameră fără lumină și stai acolo pănâ nu îți vine mintea la cap. Și recunoștința pentru cel care te-a iertat și fără cuvinte. Dacă minți, atunci nu aștepta să fii iertat din sinceritate. Omul de alături te va ierta o dată pentru că te iubește, a doua oară pentru că nu poate fără tine și a treia oară el singur își va cere iertare. Dragostea va fi mai importantă decât starea lui de bine. Atunci, merită să-ți bați joc?

Vinovații nu se caută după cuvinte, dar după fapte. De asta cei care au greșit de cel mai multe ori acuză, strigă, se revoltă. Iar omul de alături caută să țină pasul reproșurilor, dacă îi este la fel de indiferent sau să afle motivele, să înțeleagă, să susțină până la urmă, dacă iubește. Dacă ține la tot ce se întâmplă între ei. Dacă mai rămâne un motiv pentru a schimba totul. Iar motive venite din dragoste întotdeauna găsești. Așa și cu cei care cer iertare. De multe ori nici nu au treabă cu greșelile, dar o fac pentru că le pasă. Astăzi găsești relații de 5 sau 10 ani durată în care ambii sunt indiferenți. Dar uite că acestor veșnic îndrăgostiți le pasă. Și cel mai mult își doresc un singur lucru: să rămână. Și cât rămân să fie iubiți, să nu fi mințiți. Când sunt, cer iertare. Pentru că iubesc.

Nu întotdeauna cere iertare cel care e vinovat. Iertare cere cel care prețuiește relația și pe omul iubit.