Nu ierta oamenii pur și simplu, mai ales bărbații. Explicația unui psiholog

E bine știut că iertarea reprezintă metoda de purificare a sufletului de povara negativismului. Iertând, izbutim să ne apropiem spiritual de oamenii care și-au conștientizat greșeala și sunt deschiși pentru a o depăși.

Totuși, iertarea are și ea neajunsurile ei dacă nu este manifestată într-o manieră corectă.

Experiența mea de lucru asupra propriei personalități prin prisma explorării psiho-emoționale, dar și studierea nenumăratelor istorii ale pacienților mei au dezvăluit în mine reveria iertării.

M-au făcut să înțeleg că ea poate fi o armă toxică îndreptată spre noi înșine dacă nu e mânuită corect. A ierta fără ca această iertare să fie cerută sau meritată e un păcat față de noi înșine.

Trebuie să învățăm că, dăruindu-ne iertarea tuturor, cedăm din principiile și demnitatea noastră, dar și facem un act de devalorificare a iertării ca atare.

Cu toții suntem personalități sociale, care își pot atinge complexitatea spiritului și armonia sufletească doar prin respectarea echilibrului universal și prin interacțiunea corectă cu alte ființe sociale.

Astfel: dacă îți cere iertare – iartă, dacă nu – nu!

Mai ales acest principiu e potrivit în raport cu bărbații. Și, vă rog, să nu interpretați spusele mele într-un fel anume. Vorbesc despre structura psiho-fiziologică a bărbaților și nu încerc să stigmatizez moralitatea lor.

Bărbații obișnuiesc să gândească prin structura cauză-efect. Așa sunt și educați, de fapt.

Dacă a făcut ceva rău e pedepsit, dacă a făcut ceva bun e răsplătit.

Iertându-le comportamentul ofensator, fără ca aceștia să-și ceară scuze sau să-și recupereze cumva vina – mergem împotriva edificiului psihologic al acestora, făcându-le să se îndepărteze de noi în acest fel.

De aceea fiți atente, dragele mele, iertarea voastră valorează mult mai mult decât vă imaginați.

Psiholog Lilia Ahremciuk

Sursa :