„Nu hrăni sufletul tău cu ea!” O parabolă înțeleaptă despre supărare

Animăluțul numit Supărare nu este deloc periculos dacă nu-i acorzi atenție și îl lași în seama lui. Nu încerca să îl domesticești sau să ți-l faci prieten de companie.

Supărarea e liberă să se plimbe oriunde îi poftește inima și e puțin porbabil să se apropie voluntar de tine.

Cu regret, nu toți trec pe lângă acest animal. Unii vor cu tot dinadinsul să îl obțină și încep să înțeleagă că acest lucru nu s-a meritat doar atunci când sentimentele pe care le trăiesc sunt pline de vină și regret.

Fiara se simte constrânsă în cușca creată de om, ea strigă și își dorește nespus de mult să ajungă din nou la libertate. Cu părere de rău, oamenii nu pot înțelege acest fapt. Există puține persoane care eliberează Supărarea la timp, evitând ca aceasta să devină violentă. Eliberearea este cea mai corectă și logică decizie.

Persoanele care refuză să dea drumul Supărării din start, o proclamă drept proprietatea lor și se comportă de parcă ar avea orice putere asupra ei. Mereu se gândesc și chiar au grijă de ea. În pofida grijii, Supărarea vrea să se afle în mediul ei natural și nu într-un spațiu amenajat forțat.

Ea se tot învârte, caută o ieșire sau o crăpătură spre lumină, dar are vederea proastă și toate tentativele sale eșuează. E o fiară mică, neajutorată și inofensivă. La fel ca și omul.

Animăluțul s-a încolăcit și îndură foame, iar cu timpul începe să mănânce din ce găsește, orice. Și omul simte asta. Colivia se află chiar în interiorul său. Înțepăturile în stânga, mușcăturile din dreapta sunt provocate de această fiară blocată. Cu toate astea, omul nu vrea să-i deschidă ușa și să-i dea undă verde, pentru că s-a obișnuit cu prezența ei. Iar ea mănâncă și crește.

Într-un final crește până devine un tot întreg cu omul. Devine tot mai puternică, iar omul lipsit de forțe. Soluția se ascunde în mult dorita eliberare, pentru că niciodată nu e târziu s-o obții dacă vrei să-ți trăiești viața respirând mai ușor.

Morala: Supărarea – e o stare de suflet. Noi suntem cei care alegem cum să fim. Când vei avea de ales următoarea dată, gândește-te de două ori dacă alegi să fii supărat. Chiar ai nevoie de această fiară care se va hrăni cu sufletul tău?

Sursa :